Rast plata u regiji: Slovenija i Hrvatska najbolje, Srbija treća, Crna Gora ispod prosjeka

post-img foto: carnet.hr
autor-img 24KROZ7 26.08.2024. 11:55

Prema najnovijim podacima agencije Anadolu, Crna Gora se ponovo našla pri dnu ljestvice kada je riječ o prosječnim platama u regiji. Sa prosječnom neto platom od samo 838 eura za jun, Crna Gora ne samo da zaostaje za svojim regionalnim susjedima, već i za Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, u kontekstu poboljšanja standarda življenja, koje su među najnižima u ovoj statistici.

Naime, prema posljednjim podacima prosječna isplaćena plata za jun u Sloveniji je bila 1.501,97 eura, Hrvatskoj 1.315 eura, Srbiji 855,82 eura (100.170 dinara-podaci za maj), Crnoj Gori 838 eura, Bosni i Hercegovini 702,51 euro (1.374 KM), a Sjevernoj Makedoniji 680,70 eura (41.939 denara).

Dok radnici u Sloveniji uživaju prosječnu platu od 1.501,97 eura, a Hrvatska bilježi 1.315 eura, Crna Gora se bori sa niskim prihodima koji ne prate rast potrošačkih cijena. Povećanje plata u Crnoj Gori je minimalno, sa rastom od samo 0,7 odsto u junu u odnosu na maj, dok je realno povećanje, nakon uračunavanja inflacije, gotovo zanemarivo sa samo 0,6 odsto.

Ovaj trend niskih plata i sporog rasta predstavlja ozbiljan problem za ekonomiju Crne Gore, gdje rast potrošačkih cijena dodatno pritiska već iscrpljeni budžet domaćinstava. Iako su u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji plate niže, one su zabilježile značajnije povećanje u odnosu na prethodne godine, dok Crna Gora ostaje na niskom nivou sa minimalnim poboljšanjima.

U poređenju sa napretkom u drugim zemljama, gde je zabilježen rast bruto plata i smanjenje razlike između privatnog i javnog sektora, Crna Gora ne pokazuje iste znakove napretka. Količina plate i kupovna moć građana ne raste dovoljno da nadoknadi troškove života koji su u stalnom porastu.

Dok zemlja pokušava da se uskladi sa ekonomskim trendovima, trenutni status ukazuje na potrebu za značajnim reformama i strategijama koje bi omogućile povećanje plata i poboljšanje životnog standarda u budućnosti. Dok region napreduje, Crna Gora ostaje na marginama, boreći se sa izazovima koji ugrožavaju njen ekonomski opstanak i stabilnost.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku