Razotkrivanje: Lažna obećanja programa Evropa sad 2.0

1/4
2/4
3/4
4/4
24kroz7 21.04.2024. 17:38

Iz konsultantske kuće “Fidelity consulting” osvrnuli su se na jučerašnju izjavu ministra finansija Novice Vukovića koji je najavio “korekciju penzijskih doprinosa i reformu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja”.

– Kao što najavljujemo od septembra 2022. godine, program Evropa Sad 2.0 će se sprovesti na potpuno identičan način kao i program Evropa Sad 1.0 – stoji u saopštenju Pokreta Evropa sad(PES) iz juna 2023. godine.

Kako su programom Evropa sad 1 ukinuti doprinosi na zdravstveno osiguranje, programom Evropa sad 2 je, logiciramo, predviđeno ukidanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, navodi “Fidelity consulting” na svojoj Fejsbuk stranici.

– Dakle, predviđeno je ukidanje ovih doprinosa, a ne njihova korekcija – konstatuju oni.

Ovu logiku nepobitno potvrđuje i kalkulator “Program ES2 za zaposlene”, koji se nalazi na sajtu PES-a od septembra 2023. godine: ukucate vašu trenutnu neto zaradu, dobijete novu neto zaradu po programu ES2, uvećanu za 25% (za sve neto plate preko iznosa od 560 eura).

Nakon što je svim građanima Crne Gore postalo jasno da nije moguće svim zaposlenima u Crnoj Gori linearno povećati platu za 25%, počinje građenje narativa koji za cilj ima pripremu javnosti za odstupanje od obećanja o povećanju svih plata za 25%.

Tako se sada u narativ uvode termini “KOREKCIJA DOPRINOSA” na što su dodate magične riječi: “REFORMA PENZIONOG SISTEMA”.

– Još jednom da ponovimo: povećanje svih plata u Crnoj Gori za 25%, kako je to predviđeno programom ES2 i obračunato kroz PES kalkulator, je nemoguće, jer bi to značilo ukidanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Za kraj, pogledajte dobro Kalkulator PES-a garantujemo da će uskoro biti izbrisan sa sajta – poručuju iz Fidelitija.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku