Šef UBS-a: Evropski regulator čini sve kako bi ugušio potencijal banaka

post-img Serđo Ermoti
R.B. 07.03.2024. 10:46

Izvršni direktor bankarske grupacije UBS, Serđo Ermoti napao je evropske političare i regulatore zbog namjernog gušenja banaka na kontinentu i dopuštanja američkim rivalima da dominiraju globalno.

Evropski pristup upravljanju svojim zajmodavcima bio je u oštroj suprotnosti s posmatračima u SAD-u, koji su podsticali svoje zajmodavce na međunarodno širenje, ustvrdio je Ermoti, piše Financial Times.

“Evropa je učinila sve što je mogla učiniti da ne dopusti bankama da budu veće ili uspješnije”, rekao je Ermoti u intervjuu s čelnikom norveškog suverenog fonda, drugog najvećeg dioničara švajcarske banke, prenosi SEEbiz.

Ermoti se ponovno pojavio kao vodeći glasnogovornik evropskih banaka otkako se vratio u UBS nakon spašavanja bivšeg rivala Credit Suisse u najznačajnijem spajanju u sektoru od finansijske krize.

“Postoji politička želja da se ne dopusti da banke postanu prevelike u Evropi”, rekao je Ermoti u podcastu s izvršnim direktorom Norges Bank Investment Managementa Nicolaiem Tangenom, objavljenom u srijedu.

“Postoji još mnogo ograničenog razmišljanja u Evropi o tome da budemo velike banke. Dakle, svaka zemlja želi imati vlastitog nacionalnog prvaka, zaboravljajući da vas osvajanje nacionalnog prvenstva ne vodi daleko u smislu globalne dominacije”, ocijenio je on.

UBS je prošlog marta pristao da spasi posrnuli Credit Suisse u dogovoru koji su organizovali švajcarsko ministarstvo finansija, finansijski regulator i centralna banka. Ermoti je rekao da je jedini razlog zašto je UBS-u dopušteno da preuzme svog rivala taj što je Credit Suisse propadao nakon godina poslovanja s gubicima.

Norveški naftni fond vrijedan 1,6 biliona dolara drugi je najveći dioničar UBS-a, iza američkog BlackRocka, koji je povećao svoj udio s 3,5 na 5 odsto kada je prošlog ljeta završeno preuzimanje Credit Suisse.

“Razlog zašto smo mislili da je preuzimanje tako privlačno (…) jer je to vrsta spajanja koju nikada ne možete učiniti u mirnodopskim uslovima,” rekao je Tangen, bivši upravnik hedge fonda koji je bio izvršni direktor najvećeg svjetskog državnog fonda posljednje četiri godine.

UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea, koje je kontroverzno uključivalo brisanje obveznica u vrijednosti od 17 milijardi dolara, stvorilo je najvećeg globalnog upravitelja bogatstvom i dominantnog igrača u švajcarskom i evropskom bankarstvu.

“U bankarstvu, sva spajanja koja stvaraju bilo kakvu vrijednost događaju se u trenucima stresa”, rekao je Ermoti. “Osvrnite se na američke banke i kako su dospjele u svoj položaj. Sve je u tome što im je tokom finansijske krize dopušteno ili se od njih tražilo da zgrabe ili spoje banke koje su bile pred propadanjem ili su propadale”, istakao je.

“Šteta je što je potrebna kriza da bi se stvorilo nešto što ima smisla”, dodao je.

63-godišnji Švajcarac je govorio i o svom angažmanu u pomaganju upravi u pronalaženju nasljednika kada se povuče nakon završetka integracije Credit Suisse, procesa koji bi trebalo da traje do kraja 2026. ili početka 2027. godine.

Ponovio je tvrdnju koju je prošle godine iznio predsjednik Kolm Keleher da bi do tada trebalo biti “više od dva ili tri” spremna kandidata, što ukazuje da će se favorizovati rukovodioci s iskustvom u različitim dijelovima poslovanja.

“Kako napredujete u organizaciji, vidite da imate puno vrlo talentovanih ljudi, puno specijalizovanih ljudi”, rekao je.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku