Sindikat uprave i pravosuđa: ‘Evropa sad 2’ smanjuje bruto zarade, ugrožava penzije i zdravstvo

post-img Sindikat uprave i pravosuđa
autor-img 24kroz7 22.07.2024. 11:33

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog posljedica koje će program „Evropa sad 2“ imati na zarade zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu.

Prema saopštenju koje je izdao Sindikat, ovaj program, umjesto očekivanog povećanja bruto zarada od 25%, zapravo donosi smanjenje bruto iznosa, što direktno utiče na definiciju ukupne zarade.

Predsjednik Sindikata Nenad Rakočević ukazuje da će zbog smanjenja bruto zarade, penzije već od sjutra biti znatno manje. On dodaje da se efekti programa razlikuju među zaposlenima; dok će neki imati samo minimalno uvećanje neto zarade, drugi neće primetiti nikakve promjene.

Rakočević takođe naglašava da će smanjenje bruto zarade i prelazak dijela doprinosa u neto zaradu kratkoročno povećati kupovnu moć samo za minimalni dio zaposlenih, dok će za većinu ovaj efekat biti zanemarljiv.

Sindikat upozorava da će posljedici programa biti dodatno pogoršani inflacijom i rastom cijena, što će dovesti do urušavanja sistema zarada. Ovi efekti su već primjetni, s obzirom na recentno poskupljenje osnovnih životnih namirnica kao što su brašno i ulje.

Rakočević je naglasio da su sindikati prethodno uputili više inicijativa za povećanje zarada u javnom sektoru, ali su se suočili sa opstrukcijama. Takođe, on smatra da program „Evropa sad 2“ ne rješava osnovne probleme i da je politički motivisan, te da može izazvati dugoročne negativne posljedice, uključujući urušavanje penzionog sistema.

Sindikat predlaže da se umjesto trenutnog programa, zarade u javnom sektoru povećaju smanjenjem drugih troškova i kroz uvećanje koeficijenata složenosti poslova, kao i uvođenjem jedinstvene minimalne zarade od 800 eura za sve zaposlene.

Sindikat uprave i pravosuđa najavljuje da će se zvanično obratiti Premijeru i tražiti sastanak kako bi se razmotrile ove kritične tačke. Nakon sastanka, Sindikat će odlučiti o daljim koracima i obavijestiti javnost o svojim stavovima i akcijama.

Program „Evropa sad 2“ izaziva sve veće sumnje i negodovanje među zaposlenima u javnom sektoru, koji se plaše da bi mogao dodatno pogoršati već tešku ekonomsku situaciju i dovesti do dugoročnih problema u sistemu zarada i penzija.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku