Skupština će danas usvojiti sporne zakone o povećanju PDV na smještaj i akcize na mirna vina: Potpuno zanemareno upozorenje privrednika

post-img Foto: Skupština Crne Gore
autor-img 24KROZ7 26.09.2024. 09:54

Skupština Crne Gore sprema se da danas, bez ikakvih izmjena, ponovo usvoji tri zakona koja je nedavno vratio predsjednik države Jakov Milatović. Iako su brojni akteri, uključujući turistički i vinogradarski sektor, upozorili na katastrofalne posljedice ovih izmjena, vladajuća većina pokazuje potpunu neosjetljivost prema privredi i građanima.

Povećanje PDV-a za usluge smještaja sa 7 na 15 odsto biće direktan udar na crnogorski turizam. Ova industrija, već pogođena globalnim ekonomskim izazovima i padom turističkih posjeta, sada se suočava s dodatnim teretom. Brojni hotelijeri već upozoravaju na rast cijena smještaja, što će neminovno smanjiti konkurentnost Crne Gore na turističkom tržištu. U situaciji kada susjedne zemlje nastoje privući turiste povoljnijim uslovima, Crna Gora podiže barijere.

Upozorenje privrednika na pogubne posledice ishitrenih poteza Vlade

Osim turizma, izmjene Zakona o akcizama donose akcize na mirna vina, što predstavlja dodatni udar na vinarije i poljoprivrednike. Državna kompanija “Plantaže”, kao i mali vinari, već su izrazili zabrinutost zbog ovog poteza. Akcize na vina znače direktan rast cijena proizvoda, smanjenje domaće potrošnje i ugrožavanje crnogorske vinske industrije, koja je godinama mukotrpno izgrađivana.

Ministarstvo finansija pravda ove poteze kao “dio šire fiskalne strategije” i podsjeća na ranije smanjenje PDV-a na određene ugostiteljske usluge, koje, prema njima, nije rezultiralo nižim cijenama za građane. Međutim, ono što Ministarstvo izostavlja jeste činjenica da će građani, posebno oni koji se oslanjaju na turizam i poljoprivredu, najviše ispaštati zbog ovih nepromišljenih mjera.

Povećanje PDV-a prijeti turističkoj privredi: Hotelijeri upozoravaju na katastrofalne posljedice

Dok vlast obećava povećanje plata i penzija kroz ove zakone, jasno je da će sav teret reformi pasti na leđa potrošača. Viši PDV, više akcize, skuplji smještaj i vina – sve to vodi ka rastu cijena osnovnih proizvoda i usluga. Na kraju, građani će se suočiti sa inflacijom, dok će benefiti koje vlast obećava ostati minimalni ili neprimjetni.

Ovakve neosjetljive i nerealne reforme ne samo da će usporiti oporavak privrede, već će dodatno produbiti socijalne nejednakosti. Država pokušava nadomjestiti nedostatke u budžetu na račun naroda, dok istovremeno zanemaruje realne potrebe i izazove s kojima se suočavaju građani i preduzetnici.

Nove fiskalne mjere: Mali proizvođači vina suočeni s povećanjem akcize

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku