Spajić, Đeljošaj, Milović, Čapuni, Krvavac i Radunović prijavili kriptovalute, ali ne i njihovu vrijednost

post-img Kripto valute – Foto: Pexels
Izvor: Dan 22.07.2024. 15:33

U posljednje vrijeme, kriptovalute su sve prisutnije među članovima crnogorske Vlade i Skupštine. Među onima koji su prijavili vlasništvo nad digitalnim valutama su premijer Milojko Spajić, potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đelošaj, ministar pravde Andrej Milović, šef Kabineta premijera Branko Krvavac, te poslanici Ilir Čapuni (Albanska alijansa) i Slaven Radunović (Nova srpska demokratija).

Svi oni su prijavili svoje kriptovalute Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), međutim, evidentno je da zakonsku obavezu prijavljivanja imovine tumače različito. Dok neki precizno navode vrstu i vrijednost svojih digitalnih sredstava, drugi se odlučuju za manje transparentan pristup, ne otkrivajući detalje o vrijednosti ili vrsti kriptovaluta koje posjeduju.

Prvi među javnim funkcionerima koji je prijavio kriptovalute bio je poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni. On je još 2019. godine u svom imovinskom kartonu naveo da posjeduje kriptovalute FAB, dok od 2020. godine prijavljuje i “algorand”. Iako je precizirao da je valuta američki dolar za FAB, odnosno euro za “algorand”, vrijednost ovih digitalnih sredstava nije otkrivena javnosti.

Premijer Milojko Spajić, javni funkcioner od kraja 2020. godine, u svom prvom imovinskom kartonu prijavio je bitkoine vrijedne 150.000 eura. Iako je u početku redovno prijavljivao vrijednost svojih kriptovaluta, od 2021. godine prestao je s tim praksom. Njegov posljednji godišnji izvještaj iz 2023. godine sadrži kriptovalute kao što su BTC, ETH, BNB i USDT, ali bez preciziranja njihove trenutne vrijednosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj prijavio je kriptovalute prvi put u imovinskom kartonu za 2022. godinu. On posjeduje “doge” i “shib” kriptovalute,. Kao mjernu jedinicu, Đeljošaj koristi akcije, navodeći da posjeduje 18.485 akcija “doge” i 19.310.087 akcija “shib” Vrijednost mojih kriptovaluta na današnji dan iznosi 2.686 eura, kazao je Danu potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.Đeljošaj je kazao da Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) nije morao prijavljivati kriptovalute po kupovini, jer je vrijednost ispod 5.000 eura.

Ministar pravde Andrej Milović od početka svoje funkcije krajem 2021. godine redovno prijavljuje kriptovalute, čija je vrijednost porasla sa 35.000 eura na 90.000 eura prema poslednjim podacima dostavljenim ASK-u.

Šef Kabineta premijera Branko Krvavac, koji je na funkciji od novembra prošle godine, prijavio je kriptovalute vrijedne 10.184 eura, dok je u trenutku preuzimanja funkcije vrijednost njegovih digitalnih sredstava iznosila 5.678 eura.

Poslanik Nove Slaven Radunović, koji je kriptovalute stekao tokom prošle godine, nije prijavio vrijednost niti vrstu digitalnih sredstava koja posjeduje. Izostanak ovih podataka, kao i nepostojanje vanrednog izvještaja o uvećanju imovine, postavlja pitanja o transparentnosti i usklađenosti s pravnim regulativama.

Dok javni funkcioneri imaju zakonsku obavezu prijavljivanja stanja gotovog novca i depozita u bankama, čini se da regulativa o prijavljivanju kriptovaluta ostavlja prostor za različita tumačenja. Ovaj nedostatak jasnoće potencijalno otvara vrata za neprecizno prijavljivanje i nedovoljnu transparentnost među nosiocima javnih funkcija.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku