Spajić predlaže “Državno preduzeće koje bi dostavljalo životne namirnice na kućnu adresu”

post-img Milojko Spajić
autor-img 24kroz7 07.08.2024. 16:16

Premijer Milojko Spajić suočio se s nizom podrugljivih komentara na društvenoj mreži X nakon što je iznio ideju o osnivanju državnog preduzeća koje bi posjedovalo robne rezerve i dostavljalo osnovne životne namirnice na kućnu adresu, po najpovoljnijim cijenama.

Prema Spajiću, takvo preduzeće bi obesmislilo oligopoliju trgovaca. Spajić je ovu izjavu dao u odgovoru na analizu Radovana Šušića pod nazivom „Šta su osnovni uzroci inflacije u Crnoj Gori?“, koju je pohvalio kao odličnu.
Šušić je u svojoj analizi, takođe objavljenoj na društvenoj mreži X, istakao da rast cijena nije isključivo rezultat povećanja potražnje, već i odluka trgovaca.

– Logično je da Vlada prvo povuče potez kojim će ograničiti marže. No to je manji problem. Osim ograničenja marži, treba istražiti oligopolske dogovore među trgovcima, mobilnim operaterima, provajderima usluga… Treba djelovati proaktivno za razbijanje kartelskog ponašanja i na nivou zakonodavstva i mjera – piše Šušić.

Međutim, Spajićeva ideja o državnom preduzeću naišla je na niz podrugljivih komentara.

– Državno preduzeće za trgovinu i dostavu? Pa morao bi autobus sa zaposlenima iz svih stranaka da vrši dostavu. Nije to Glovo premijeru, pa das možeš bicikla da im kupiš, no heroji promjena – jedan je od komentara.

– Mozda to preko pošte da ide, pa poštari da nam dostavljaju? – sarkastičan je drugi komentar.

– Trgovcu se može da bude oligopol, jer sve uvozi. Nasuprot tome nije samo državno preduzeće sa robnim rezervama (i dostavljačima, al’ se nadam da se ovo zezaš) već jak seljak i jaka poljoprivreda. Postizanje prehrambenog suvereniteta je ključno za opstanak. Seljak jedini može da uzme monopol trgovcu. I država treba da stane iza seljaka kao protivteži uvoznicima. Tu sve počinje. A to je proces. – jedan je od ozbiljnijih komentara.

Uprkos kritikama, Spajić je ostao pri svom stavu, naglašavajući važnost garancije plasmana za jake poljoprivrednike. Istakao je da sigurnost plasmana postiče mlade da se bave poljoprivredom, te da taj kanal mora biti pouzdan i nezavisan od isključivo profitnog mentaliteta. Naglasio je i potrebu za dugoročnim odnosom s poljoprivrednicima, ističući da je “Državno preduzeće koje bi dostavljalo životne namirnice na kućnu adresu” je prvi korak u tom procesu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku