Spoljnotrgovinski deficit raste: Spajićeva Vlada za prvih šest mjeseci rezultatima znatno slabija u odnosu na Abazovićevu

post-img Dritan Abazović i Milojko Spajić
autor-img 24KROZ7 11.09.2024. 15:46

Monstat je saopštio rezultate spoljnotrgovinske razmjene za prvi šest mjeseci 2024. godine koji su znatno slabiji nego u istom periodu prošle godine.

U brojkama to izgleda ovako: Izvezena roba u prvoj polovini godine bila je vrijednosti od 330,8 miliona eura što je čak 22,1 odsto manje u odnosu na uporedni period. Sa druge strane uvoz je bio veći 7,9 odsto i iznosio je 2,34 milijarde eura.

Najveći pad bio je vezan za vrijednost izvezene električne energije jer je ona u prvih sedam mjeseci smanjena je za čak 67,8 odsto u odnosu na isti period lani, kad je taj iznos bio vrijedan 176,6 miliona eura.

I ostali parametri pokazuju znatno slabiji učinak u prvih šest mjeseci ove godine, pa je jasno da su trenutno neuporedivi rezultati prošle Vlade Dritana Abazovića i aktuelne Milojka Spajića.

Vidjećemo kakvi će parametri biti na kraju godine, ali prvih pola godine zaista ne obećava kada su u pitanju spoljnotrgovinski parametri.

Rasprava (1)
M
Muna
11.09.2024.

Muna

Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku