Upozorenje privrednika na pogubne posledice ishitrenih poteza Vlade

post-img Izvor: PKCG
autor-img 24KROZ7 16.09.2024. 17:42

Na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), koja je održana danas, ocijenjeno je da će se povećanje PDV-a za smještaj na 15 odsto negativno odraziti na konkurentnost crnogorske turističke destinacije i da za tri godine može imati pogubne posljedice za turizam, navodi se u saopštenju PKCG.

Sjednici je predsjedavao predsjednik Odbora Udruženja Ranko Jovović, a pored privrednika, prisustvovali su i ministarka turizma Simonida Kordić, potpredsjednik PKCG Nikola Vujović, državni sekretari Petar Drašković i Vuk Žižić, kao i predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

Jovović je , zbog štete koju će turizam pretrpjeti usljed povećanja stope PDV-a, predložio da se u ime Odbora pozove na amandmansko djelovanje u Skupštini, kako bi se zadržala niža stopa PDV-a od sedam odsto.

– Privrednici su jednoglasnog stava da će navedeno povećanje PDV-a imati dugoročne negativne posljedice za poslovanje turističkih kompanija, uz objašnjenje da cijene u crnogorskom turizmu nemaju prostora za povećanje, s obzirom na to da, kako tvrde, okruženje nudi sve više za manje novca – saopšteno je iz Privrene komore Crne Gore.

Simonida Kordić, ministarka turizma, iznijela je mišljenje da amandmansko djelovanje neće uroditi plodom iz razloga što je zakon koji propisuje povećanje PDV-a već usvojen u Skupštini, a onda vraćen na dodatno razmatranje od predsjednika Crne Gore, pa se taj mehanizam ne može primijeniti.

Shodno navedenom, predložila je privrednicima da iznađu drugo rješenje, podsjetivši da je ona izdvojila mišljenje na Vladi i tražila faznu primjenu ovog zakona.

Prema riječima Kordić, negativni efekti povećanja PDV-a donekle će biti kompenzovani umanjenjem opterećenja zarada zaposlenih.

Na sjednici je bilo riječi i o starim problemima sa kojima se suočava turistička privreda, kao što su saobraćajne gužve, zagušenja na graničnim prelazima, komunalna higijena, itd. za koje je istaknuto da se moraju sa ozbiljnošću i hitnošću rješavati. Bilo je riječi i o važnosti razvoja aerodromske infrastrukture, kao i konačnom opredjeljenju Vlade po pitanju koncesija na aerodrome.

Privrednici su istakli i da porezi i fiskalno opterećenje predstavljaju veliki izazov za ugostitelje.

– Povećanje PDV-a sa sedam na 21 odsto ozbiljno je ugrozilo poslovanje, smanjilo njihovu profitabilnost i konkurentnost, što ih stavlja u lošiji položaj u odnosu na regionalne destinacije poput Hrvatske i Albanije – navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da je neophodna nova Strategija za razvoj turizma, koja će uključiti brzu identifikaciju i rješavanje ključnih problema, ali i dugoročnu viziju za unapređenje turističke ponude i infrastrukture.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku