USSCG: Kad osnovne potrebe postanu luksuz; Sindikalna potrošačka korpa za treći kvartal 2.000 eura

post-img Foto: Shutterstock
autor-img 24KROZ7 01.10.2024. 11:19

U novom izveštaju, Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja  utvrdio je sindikalnu potrošačku korpu (SPK) za treći kvartal 2024. godine, koja iznosi 2.000 eura. Ova cifra predstavlja značajan rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je SPK iznosila 1.870 eura, što predstavlja povećanje od 130 eura, odnosno 6,95 odsto.

U okviru analize, USSCG je identifikovao deset kategorija troškova koje čine ukupnu vrijednost potrošačke korpe. Tokom trećeg kvartala, zabilježen je rast u čak pet od tih kategorija, što ukazuje na sve veću finansijsku opterećenost domaćinstava.

Povećanje troškova u ključnim kategorijama

Najveći rast troškova u ovom kvartalu zabilježen je u kategoriji prehrambenih proizvoda, gdje su troškovi porasli za 3,42 odsto, dostižući iznos od 605 eura. Ovaj iznos je 20 eura veći u odnosu na prethodni kvartal, kada su troškovi iznosili 585 eura. Zanimljivo je napomenuti da su za izračunavanje ovog iznosa prikupljeni podaci iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori, koja su uključila 135 namirnica.

USSCG ističe da je na rast troškova uticao prekid akcije ograničavanja marži koju je sprovela Vlada Crne Gore u aprilu i maju 2024. godine. Ova akcija je obuhvatala cijene 43 proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, a veći dio njih bio je uključen u SPK za drugi kvartal.

– Utvrđeni iznos od 605 eura predstavlja troškove koje je potrebna četvoročlanoj porodici da pokrije osnovne prehrambene potrebe, obezbjeđujući adekvatan unos kalorija –  objašnjava USSCG, napominjući da je prosječan dnevni unos kalorija za četiri člana domaćinstva 10.680 kcal.

Rast troškova stanovanja i komunalija

Druga značajna kategorija troškova je imputirana renta, koja je porasla za 11,43 odsto, dostižući iznos od 390 eura. Ovaj rast se može pripisati povećanju cijena najma u posljednje tri godine, koje je, prema istraživanjima, naraslo i do 60 procenata. U Podgorici, prosječna cijena rente za stan od 60 m² iznosi oko 470 eura, dok su troškovi stanovanja i komunalija povećani na 240 eura, što predstavlja rast od 6,67 procenata.

USSCG ističe da su troškovi stanovanja uglavnom povećani zbog iznosa prosječnog računa električne energije, koji je u ovom kvartalu uvećan zbog sezone hlađenja tokom ljetnjih mjeseci, kao i rasta cijena usluga vodosnabdijevanja.

Obrazovanje i kultura pod pritiskom

U trećem kvartalu takođe je zabilježen rast troškova obrazovanja i kulture, koji su porasli za 30 procenata, dostigavši iznos od 130 eura. Ovaj rast je posljedica opremanja đaka za novu školsku godinu, uključujući kupovinu knjiga i školskog pribora. Važno je napomenuti da u ovoj kategoriji troškova nisu uključeni udžbenici za osnovnu školu, koji su besplatni.

Troškovi ljetovanja u porastu

Treći kvartal je tradicionalno vrijeme godišnjih odmora, a USSCG bilježi porast troškova ljetovanja od 25 procenata, sa 100 eura na 125 eura mjesečno. Ukupni trošak četvoročlane porodice za sedmodnevni boravak na moru na bazi polupansiona u hotelima niže i srednje kategorije iznosi oko 1.500 eura. Kada se ovaj iznos podijeli na 12 meseci, to predstavlja rast od 25 eura mjesečno.

Ovi podaci ukazuju na sve veću finansijsku opterećenost domaćinstava u Crnoj Gori, a povećanje troškova u različitim kategorijama naglašava potrebu za ekonomskim reformama i podrškom građanima kako bi se lakše prilagodili ovim promjenama. Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva nadležne institucije da preduzmu mjere za suzbijanje ovih trendova i obezbijede bolji kvalitet života za sve građane.

U svjetlu ovih podataka, jasno je da će potrošačka korpa ostati u centru pažnje u narednim mjesecima, posebno u svjetlu predstojećih ekonomskih izazova i povećanja cijena osnovnih životnih potreba.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku