Vlada odbila predlog URA: Još ništa od povećanju srazmjernih penzija

post-img Foto: Vlada Crne Gore
Izvor: Vijesti 24.05.2024. 21:26

Vlada smatra da ne treba prihvatiti izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koje su u skupštinsku proceduru predali poslanici Građanskog pokreta URA, jer u tom predlogu nema fiskalne analize za povećanje srazmjernih penzija na 450 eura, zbog čega bi se znatno opteretio penzijski sistem.

To je navedeno u Vladinom mišljenju, na izmjene ovog zakona koje je sredinom prošlog mjeseca tražila URA. Ova partija URA je predložila da srazmjerni penzioneri od početka naredne godine, primaju 450 eura i to u ukupnom iznosu po korisniku.

– Prihvatanjem predložene izmjene zakona, bez prethodne fiskalne analize koja bi obuhvatala tačan i precizan broj korisnika srazmjernih penzija koje isplaćuje Fond PIO u Crnoj Gori u ukupnom iznosu do 450 eura, kao i podatke o zbirnom iznosu penzije ostvarene u Crnoj Gori i u državama sa kojima Crna Gora primjenjuje bilateralne sporazume o socijalnom osiguranju, došlo bi do znatnog opterećenja penzijskog sistema, što bi uticalo na stabilnost i održivost budžetskog finansiranja prava iz PIO – piše u mišljenju Vlade u kome se dodaje da oni spremaju ovu analizu.

Premijer Milojko Spajić i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić su n nedavno najavili da će najkasnije od iduće godine i oni sa srazmjernim penzijama, dobijati iznos minimalne od 450 eura. Spajić je istakao je da Crna Gora nije imala sve podatke o ovim penzionerima zbog nepotpisanih sporazuma sa zemljama regiona, pa oni sa srazmjernim penzijama nisu prvobitno uključeni u povećanje. Istakao je da će nakon potpisivanja bilateralnih ugovora, imati kompletne podatke kolike penzije građani primaju iz tih područja, nakon čega bi razliku do 450 eura, plaćala Crna Gora. Nišić je istakla da je po procjenama, ovih penzionera koji primaju ispod 450 eura od 3.500 do 4.000.

”Vijesti” od Vlade očekuju odgovore, koliki će biti trošak pretrpjeti državna kasa povećanjem srazmjernih penzija u 2025. godini.

Srazmjerni penzioneri su oni koji su dio radnog staža ostvarili u Crnoj Gori, a dio u drugim državama, većinom bivšim jugoslovenskim republikama. Oni dio penzije primaju iz Crne Gore, a drugi dio ili djelove iz drugih država srazmjerno radnom stažu. Nišić je nedavno kazala da je ovih penzionera u državi ukupno od 13.000 do 14.000.

U mišljenju Vlade piše i da je zakonom propisano da najniža penzija u nominalnom iznosu, ne pripada srazmjernim penzionerima koji su pravo na nju ostvarili primjenom međunarodnih ugovora, jer se u najvećem broju slučajeva radi o penzijama sa kratkim stažom osiguranja, koji nije dovoljan za sticanje prava na starosnu. Ističu da se za ispunjenje uslova uzima staž osiguranja u državi sa kojom Crna Gora ima zaključen međunarodni ugovor, tj sa kojom ima potpisan bilateralni sporazum o socijalnom osiguranju.

U dokumentu piše i da da srazmjerni penzioneri pravo na penziju ostvaruju i kod inostranog nosioca, na osnovu staža osiguranja za koji su mu uplaćivani doprinosi za PIO, ispunjavanjem uslova za penziju prema propisima države ugovornice. Osim toga, navodi se da Radna grupa Ministarstva rada i socijalnog staranja radi na pripremi analize, odnosno pribavlja podatke o visini penzija koju srazmjerni penzioneri primaju iz država sa kojima Crna Gora ima zaključen sporazum o socijalnom osiguranju, nakon čega će se odlučiti o ovom pitanju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku