Vlada ograničila marže bez dogovora sa privrednicima, izazvali haos u privredi

post-img Foto: Shutterstock
autor-img 24KROZ7 29.08.2024. 18:40

Vlada je, uvođenjem novih ograničenja marži na 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, izazvala haos u privredi, sudeći po reakcijama privrednika koji su ostali zatečeni ovakvom jednostranom odlukom. Bez ikakvog prethodnog dogovora ili ozbiljnih konsultacija s trgovcima i proizvođačima, Vlada je odlučila nametnuti ograničenja koja će, umjesto da pomognu građanima, samo dodatno destabilizovati tržište.

Na proširenom spisku proizvoda sada su i voće, povrće te više vrsta mesa, što dodatno komplikuje situaciju za trgovce koji već posluju pod sve težim uslovima. Odluka će stupiti na snagu osam dana nakon objave u Službenom listu i trajati do 31. januara naredne godine, ostavljajući trgovcima malo vremena da se prilagode novim uslovima. Iako potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj očekuje smanjenje cijena, mnogi smatraju da će ova mjera samo dovesti do smanjenja ponude, što bi moglo prouzrokovati nestašice određenih proizvoda na tržištu.

Neshvatljivo je da Vlada nije u potpunosti konsultovala privrednike, već se samo obratila Privrednoj komori bez preciznih povratnih informacija ili uvažavanja njihovih sugestija. Time su ignorisali realne potrebe i zabrinutosti privrede, što dodatno narušava povjerenje između države i privatnog sektora. Naime, trgovci su već ranije izražavali nezadovoljstvo sličnim mjerama koje su ograničile marže na osnovne životne namirnice, a koje su se pokazale kao neefikasne.

Premijer Milojko Spajić tvrdi da je cilj odluke obezbjeđenje benefita programa „Evropa sad 2“ i sprečavanje trgovaca da „pojedu“ povećanje plata koje se očekuje u oktobru. Međutim, ovakav potez Vlade deluje kao brzoplet i nepromišljen pokušaj da se populističkim mjerama utiče na tržište bez dugoročnog plana ili strategije.

Uprkos tvrdnjama o detaljnim analizama i konsultacijama s građanima, očigledno je da se ovom odlukom ignorišu ključni aspekti poslovanja u maloprodajnom sektoru, posebno uticaj na male trgovce koji su izuzeti iz ovih ograničenja. To stvara nejednake uslove na tržištu i dodatno otežava konkurentnost većih trgovinskih lanaca. U konačnom, potezi Vlade mogu dovesti do zatvaranja radnih mjesta, pada investicija i još većeg poremećaja u snabdijevanju, što će najviše pogoditi upravo građane koje navodno pokušavaju zaštititi.

Umjesto da sprovodi unilateralne odluke, Vlada bi morala da sjedne za sto s privrednicima i pronađe rješenja koja neće ugroziti cjelokupnu ekonomsku stabilnost države.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku