Vlada osniva još jedno tijelo: Fiskalni savjet za nadzor nad javnim finansijama

post-img Vlada Crne Gore
autor-img 24KROZ7 20.08.2024. 09:53

Crna Gora će uskoro dobiti Fiskalni savjet, nezavisno savjetodavno tijelo koje će nadzirati prikupljanje i trošenje javnih finansija. Osnivanje ovog tijela predviđeno je Fiskalnom strategijom za period od 2024. do 2027. godine, sa ciljem unaprjeđenja fiskalne discipline i jačanja transparentnosti u upravljanju državnim sredstvima, navodi se u dokumantu Vlade.

Prema dokumentu, Fiskalni savjet će redovno izvještavati Skupštinu Crne Gore o poštovanju fiskalnih pravila, što će doprinijeti boljem praćenju fiskalne politike i upravljanja javnim finansijama. Osnivanje ovog tijela povezano je i sa napretkom Crne Gore u ispunjenju ekonomskih kopenhaških kriterijuma, posebno u pogledu stvaranja funkcionalne tržišne privrede sposobne da se nosi s konkurencijom unutar Evropske unije, navodi se u dokumentu.

Kako je navedeno u Fiskalnoj strategiji, formalni preduslovi za osnivanje Fiskalnog savjeta stvoreni su usvajanjem Izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti iz 2023. godine. Ove izmjene propisuju nadležnosti Fiskalnog savjeta, kriterijume za izbor članova i druge ključne aspekte potrebne za njegovo funkcionisanje.

Osnivanje Fiskalnog savjeta nije samo dio unutrašnjih reformi, već je i jedna od preporuka Evropske komisije i Savjeta EU, kako bi Crna Gora dalje napredovala u evropskim integracijama. Ovaj korak je od ključne važnosti, s obzirom na ograničene mogućnosti Crne Gore u vođenju monetarne politike, što fiskalnu politiku čini glavnim instrumentom za održavanje ekonomske stabilnosti, konstatuje se u Fiskalnoj strategiji.

Tokom prethodne decenije, crnogorska fiskalna politika bila je prociklična, sa fiskalnim deficitima u vremenima rasta i povećanjem javnog duga u kriznim periodima. Uvođenje Fiskalnog savjeta trebalo bi da doprinese boljoj kontroli i upravljanju javnim finansijama, kao i smanjenju diskrecionog uticaja na fiskalnu politiku, konstatuje se u dokumentu.

Zaključuju da, nakon izbora članova Fiskalnog savjeta, Crna Gora može očekivati poboljšanje u primjeni fiskalnih pravila i veću fiskalnu odgovornost, što će biti ključni korak ka jačanju ekonomske stabilnosti i transparentnosti u zemlji.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku