Vlada žrtvuje 400 miliona Fonda PIO zbog minornog povećanja penzija od dva eura

post-img Foto: Vlada Crne Gore (Flickr)
Izvor: Dan 02.10.2024. 14:27

Zakon o izmjenama Zakona o doprinosima na socijalno osiguranje juče je stupio na snagu. Njime se smanjuju doprinosi na obavezno socijalno osiguranje za 10,5 odsto, tačnije sa 20,5 odsto na 10 procenata, čime se umanjuju prihodi Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u 2025. godini za 380–400 miliona eura, piše Dan.

Na teret zaposlenog doprinosi se smanjuju za pet odsto, a na teret poslodavca 5,5 odsto.

Ovo je jedan od seta zakona koji su usvojeni u septembru u Skupštini, uz Zakon o radu, kojim se povećava minimalna zarada na 600, odnosno 800 eura, u zavisnosti od stručne spreme za radno mjesto. Ako je za radno mjesto predviđena SSS, minimalna zarada je 600 eura, a ako je VSS, onda je 800 eura. Zakon o radu, kojim se povećava minimalna zarada takođe je u primjeni od juče. Dosad je minimalna zarada bila 450 eura.

Smanjenjem doprinosa zarade će biti uvećane svim radnicima. Nekima sa 450 na 600, nekima sa 450 na 800 eura, a velikoj većini će biti uvećana za šest odsto. Tačnije, svima koji su dosad primali 600 eura i više, a koji ne ispunjavaju uslove za minimalnu zaradu od 800 eura, zarada će biti uvećana za šest odsto, kao i svim drugim radnicima koji su primali 800 eura i preko tog iznosa.

Manjak doprinosa od 380 do 400 miliona će se nadoknaditi kroz povećanje PDV-a na određene usluge, poput smještaja u turizmu, karata, pošiljki, zatim uvođenje akciza na mirna vina, oporezivanje dobitaka od igara na sreću…

Navedene reforme dovešće i do povećanja penzija aktulenim penzionerima za minimum sedam odsto od januara, dok će sadašnjim radnicima, a budućim penzionerima penzije biti gotovo iste ili u malom iznosu veće.

Na primjer, zaposleni koji sada prima 850 eura, što je bila prosječna zarada na nivou države u julu, u novembru će primiti 902 eura plate, što je za 52 eura više, dok će tom istom zaposlenom kada ode u penziju primanje biti za dva eura veće nego što bi to bio slučaj da je otišao u penziju prije usvojenih reformi.

U javnosti se proteklih mjeseci često navodilo da će budući penzioneri imati manje penzije nakon sprovedenih reformi, ali to, kako su tvrdili iz Fonda PIO i Ministarstva finansija, nije tačno. Izvori “Dana” iz Fonda PIO su nam kazali takođe da penzije budućim penzionerima zbog reformi neće biti manje, ali isto tako i da neće biti mnogo veće, već da će to biti otprilike na istom nivou.

Vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Vladimir Drobnjak je prethodne sedmice, prilikom gostovanja u televizijskim emisijama, navodio da će zaposlenom sa zaradom od 850 eura penzija nakon sprovedenih reformi biti za dva eura veća nego što bi to bio slučaj da reforma nije sprovedena. Pojasnio je da će mu se smanjiti lični koeficijent, ali da će se vrijednost obračunskog boda povećati usled rasta plata i penzija, te da će se na kraju dobiti gotovo isti iznos penzije, odnosno u ovom slučaju, biće dva eura veći.

Fond PIO je decenijama u deficitu i decenijama se finansira dio penzija iz budžeta države. Prošle godine je taj deficit bio na istorijskom minimumu od 34 miliona eura, a sada se Fondu PIO oduzima 400 miliona eura prihoda od doprinosa, da bi se većini radnika povećala primanja za šest odsto ili za prosječnog radnika za 50-ak eura, kao i da bi mu penzija bila dva eura veća. Moglo bi se reći da se previše rizikuje, a premalo dobija kada je u pitanju veliki broj radnika sa primanjima iznad 600 i iznad 800 eura. Radnici koji najviše dobijaju ovim reformama su radnici sa minimalnim platama koji će dobiti povećanje od 150, odnosno 350 eura ukoliko obavljaju posao za koji je potrebna visoka stručna sprema. Ne treba zaboraviti i da je vladajući PES zaposlenima sa zaradama od 600 i 800 eura obećavao mnogo veće povećanje plata kroz kalkulator zarada koji je od septembra prošle godine pa sve do nekoliko dana prije predstavljanja Fiskalne strategije bio na sajtu te partije. Po tom kalkulatoru zaposleni sa zaradama od 600 eura trebalo je da imaju platu od 700 eura, a oni sa 850 eura oko 1.060 eura. Umjesto toga, kalkulator je uklonjen sa sajta nekoliko dana prije predstavljanja Fiskalne strategije, a javnosti nakon predstavljanja tog dokumenta nije direktno odgovoreno zašto neće svima biti povećana plata za 25 odsto, kako je i obećano preko sad već čuvenog kalkulatora.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku