Vladajuća većina ignoriše preporuke EU: Zakon o razvojnoj banci bez promjena

post-img Foto: Printscreen, Skupština CG
autor-img 24KROZ7 04.10.2024. 11:40

Uprkos jasnim i ponovljenim porukama iz Delegacije EU, vladajuća većina u Crnoj Gori pokazuje zabrinjavajući nivo neodgovornosti i indiferentnosti prema evropskim standardima. Naime, namjeravaju da u neizmijenjenom obliku usvoje zakon o razvojnoj banci, koji je nedavno vraćen na ponovno odlučivanje od strane šefa države Jakova Milatovića. Ovaj potez dolazi u trenutku kada je EU jasno istakla potrebu za usklađivanjem zakona s pravnom tekovinom, posebno u segmentu koji se odnosi na konkurenciju i funkcionisanje kreditnih institucija.

Informacije iz Pokreta Evropa sad (PES) ukazuju na to da nema namjere za amandmanima, te da će se zakon, koji je izglasan 17. avgusta, uskoro ponovo naći pred poslanicima, ali bez ikakvih izmjena. Ovakav pristup ne samo da ignoriše važne preporuke iz Brisela, već i dovodi u pitanje ozbiljnost i posvećenost vladajuće većine reformama potrebnim za napredak Crne Gore na putu ka EU.

Delegacija EU ponovo je naglasila da se novi zakon mora u potpunosti usaglasiti sa svim aspektima pravne tekovine EU. Međutim, izgleda da predstavnici vladajuće većine nisu spremni da slušaju i uče iz prethodnih grešaka, već se upuštaju u sumnjive političke igre. Ovo je posebno evidentno u svjetlu tvrdnji da su predlagači komunicirali sa Delegacijom EU, ali bez konkretnih rezultata.

Osim toga, nedavna odluka o odlaganju sjednice parlamenta na kojoj se trebala raspravljati o zakonu, ponovo ukazuje na tendenciju vladajuće većine da izbjegne konstruktivnu raspravu. Takvo ponašanje ukazuje na ozbiljnu neodgovornost prema građanima Crne Gore, koji zaslužuju transparentan i pravičan proces donošenja odluka.

U kontekstu ovog zakona, koji predviđa osnivanje razvojne banke s osnivačkim kapitalom od 90 miliona eura, jasno je da su odredbe koje se odnose na skupljanje depozita i obavljanje poslova platnog prometa spornog karaktera i nisu u skladu s evropskim direktivama. Osim što je centralna banka upozorila na nedostatak usklađenosti, vladajuća većina nastavlja da ignoriše ozbiljne posljedice koje ovakav zakon može imati na finansijski sistem i stabilnost Crne Gore.

Zaključak je jasan: Crna Gora mora ozbiljno preispitati svoja zakonska rešenja, a vladajuća većina je u obavezi da djeluje odgovorno i da se ne igra sa budućnošću zemlje i njenih građana. Ignorisanje savjeta i preporuka iz EU može rezultirati daljim zaostajanjem Crne Gore na putu evropskih integracija, a time i pogoršavanjem životnog standarda svih građana.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku