Vuković: Zbog visokih troškova života, frilenseri iz Rusije i Ukrajine napuštaju Crnu Goru

post-img Miloš Vuković
autor-img 24KROZ7 01.09.2024. 10:48

Miloš Vuković, vlasnik i izvršni direktor konsultantske kompanije Fidelity consulting, upozorava da će frilenseri iz Rusije i Ukrajine uskoro napustiti Crnu Goru, ostavljajući za sobom samo formalni trag na papiru. Razlog za ovo masovno napuštanje leži u visokim troškovima života, uključujući cijene stanova, usluga i prehrambenih proizvoda, koji su postali preveliki teret za ove radnike.

Vuković, koji ima 15 godina iskustva u bankarstvu i konsaltingu, ističe da su mnogi frilenseri iz ovih zemalja, uprkos povratu od 5 odsto na doprinose za penzije, odlučili da novac koji zarade iznesu iz Crne Gore i potraže bolje prilike u susjednim državama.

– Oni će se i dalje voditi kao rezidenti Crne Gore, ali samo na papiru, jer su već ostvarili neka prava. Međutim, novac koji zarađuju više neće ostajati ovdje, već će biti iznesen van zemlje – izjavio je Vuković za A Plus TV.

Ekonomisti upozoravaju da će odlazak ovih radnika imati negativan uticaj na crnogorsku privredu. Nakon početka rata u Ukrajini, hiljade Rusa i Ukrajinaca, većinom imućnih, preselilo se u Crnu Goru, posebno u Podgoricu i Budvu, gdje su iznajmili stanove i kuće. Njihov dolazak bio je značajan ekonomski podsticaj, jer su mnogi sektori zabilježili povećanje prihoda.

Međutim, mnogi su se već vratili u svoje matične zemlje ili preselili u druge države, uglavnom u zapadnu Evropu i Kanadu, nezadovoljni uslovima u Crnoj Gori. Oni koji su pokušali započeti posao, naročito u IT sektoru, brzo su se suočili s brojnim administrativnim preprekama koje su im oduzimale i vrijeme i novac, što ih je motivisalo da potraže bolje uslove u susjednim državama poput Srbije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine.

Dolazak Rusa i Ukrajinaca pružio je Crnoj Gori značajnu finansijsku injekciju. Cijene iznajmljivanja stanova vrtoglavo su rasle, promet u prodavnicama bio je nevjerovatan, a restorani su “procvjetali”. Međutim, sadašnja situacija je drastično drugačija. Turistička sezona nije ispunila očekivanja, a čini se da upravo nedostatak ruskih i ukrajinskih frilensera doprinosi padu prihoda. Ekonomisti naglašavaju da su se prihodi budžeta mogli značajno povećati da je država pronašla način da zadrži ove radnike i njihove finansije unutar zemlje.

Iako su ruski i ukrajinski frilenseri nekada bili nada za crnogorsku ekonomiju, čini se da njihova budućnost u ovoj zemlji ostaje neizvjesna. Ako se trenutni trend nastavi, Crna Gora bi mogla izgubiti važan izvor prihoda, dok će se fri lenseri iz Rusije i Ukrajine samo formalno voditi kao prisutni, ali bez stvarnog ekonomskog doprinosa zemlji.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku