Zdenka Popović onemogućila raspravu i ignorisala opozicione poslanike: Skupština ponovo izglasala zakone potrebne za Evropu sad 2

post-img Foto: Skupština Crne Gore (PrtSc YouTube)
autor-img 24KROZ7 26.09.2024. 16:56

Skupština Crne Gore je danas ponovo usvojila izmjene Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost, te Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje je prethodno predsjednik Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno razmatranje.

Zakonom o akcizama predviđeno je uvođenje akcize na vino od 25 centi po litru. Takođe, proširen je akcizni obuhvat sa više drugih proizvoda, kao npr. sokovi i zaslađivači.

Izmjenama zakona o porezu na dodatu vrijednost predviđeno je da, za hotelski smještaj, knjige i ulaznice, ovaj porez bude povećan sa sedam na 15 odsto. Uvodi se i puni porez na sve pošiljke i kupovinu iz inostranstva (do sada je iznos do 75 eura neoporezivan).

Kada je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, predviđeno je da se doprinosi za penziono osiguranje smanje sa 20,5 na 10 odsto bruto zarade.

Primjena izmjena Zakona o doprinosima počinje od 1. oktobra, a izmjene zakona o akcizama i PDV-u od 1. januara naredne godine.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore je vratio ove zakone na ponovno odlučivanje, jer kako je naveo, smatra “da ova zakonska rješenja direktno smanjuju konkurentnost crnogorske privrede, odnosno ugrožavaju Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i sistem međugeneracijske solidarnosti”.

Dan u Skupštini je obilježio postupak predsjedavajuće sjednici Zdenke Popović koja nije dozvolila pojedinim poslanicima koji ne pripadaju vladajućoj većini da proceduralno reaguju.

Naime, poslanik GP URA Miloš Konatar tražio je riječ po osnovu kršenja procedure, što Popović nije dozvolila.

Popović je prethodno i poslaniku DPS-a Mihailu Anđušiću kazala da nema prava na proceduru, ako želi da govori o zakonima koji su vraćeni.

Ona je dodala da nema namjeru više da  krši “Poslovnik”.

Poslanica Posebnog kluba Jevrosima Pejović je uputila poziv poslanicima da ne glasaju za zakone koji će povećati porez građanima.

Izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje usvojena je sa 42 glasa za, dok su ostala dva zakona usvojena sa po 44 glasa za.

Poslanici opozicije nisu glasali.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku