Zlatno doba srebra, rekordan rast proizvodnje i potražnje

post-img Srebro ; Foto: Roma Designer Jewelry
Bloomberg Adria 23.04.2024. 10:06

Srebro, kada je ispolirano, reflektuje čak 95 odsto vidljivog spektra svjetlosti, što ga čini najreflektivnijim metalom. Nije zlato sve što sija! Ogledala prekrivena srebrom i široka primjena u nakitu su samo neki od primera. Kao što kaže stara izreka “Rođen sa srebrnom kašikom u ustima”.

Proizvodnja srebrnog nakita skočila je za 29 odsto prošle godine na rekordnih 234,1 milion unci, uglavnom zahvaljujući proizvodnji u Indiji. Velika potražnja nakon pandemije, kao i masivna stvaranja zaliha, rezultirala je udvostručenjem obima u poređenju s godinom prije. Potražnja za srebrnim posuđem u 2022. godini zabilježila je nevjerovatan rast od 80 odsto, nadmašujući potražnju za nakitom.

Foto: Bloomberg Chartmaker
Foto: Bloomberg Chartmaker

Srebro je dugo bilo povezano sa zlatom u smislu – standarda vrijednosti -, ali je postalo dostupnije nakon što je prvi put vrijednost srebra odvojena od vrijednosti zlata 1870. godine. Bili su gotovo identični vijekovima, a neki izvori navode da su u doba starog Egipta bili i isti po vrijednosti. Zapravo, nije postojala riječ koja bi ih razlikovala, već su nazivani “bijeli metal”, što se i danas nekada koristi za srebro. Danas je srebro obično jeftinije od zlata, što ga čini privlačnim za male investitore koji žele posjedovati plemenite metale.

Srebro ima i investicionu prednost u industriji i visokim tehnologijama, koristi se u pametnim telefonima, automobilskim sistemima, solarnim panelima i mnogim drugim proizvodima. Industrijska potražnja za srebrom ponovo raste, očekuje se četiri odsto rasta ove godine, vođena investicijama u zelene tehnologije i elektroniku.

Investicija u fizičko srebro je tradicionalni pristup ulaganju, dok su berzanski fondovi sve popularniji za investitore koji žele izbjeći čuvanje fizičke imovine. Postoje i opcije ulaganja u rudarske kompanije za plemenite metale, iako su takva ulaganja rizična.

Neki projekti u rudarstvu, poput onog u Rumuniji, mogu biti izazovni, kao što je nedavni slučaj kompanije Gabriel Resources Ltd., koja je izgubila zahtjev za naknadu štete zbog obustavljanja projekta izgradnje rudnika zlata i srebra u Rumuniji.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku