Abazovićeva knjiga ujedinila Srbiju: Promociji knjige prisustvovali patrijarh, srpski ministri, opozicija …

post-img Foto: Fejsbuk/Dritan Abazović
autor-img 24KROZ7 17.04.2024. 23:27

Večeras je u Beogradu održana promocija knjige “Kritika globalne etike”, u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine, autora, bivšeg premijera Crne Gore i lidera Građanskog pokreta URA, dr Dritana Abazovića.

Uz prisustvo istaknutih ličnosti, među kojima su se našli patrijarh srpski g. Porfirije, episkop hvostanski Aleksije, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, ministri Nikola Selaković i Tomislav Momirović, preko pripadnika opozicije Biljane Stojković, Nebojše Zelenovića i Đorđa Miketića, pa do Ostoje Mijailovića iz KK Partizan, Dušana Savića, Igora Jurića, Milene Popović, Milomira Marića, o knjizi su govorili prof. dr Dragan Prole, dr Vladimir Pavićević, Predrag Uljarević i Irena Sara Manović.

“Malo ko je očekivao da će se toliko svijeta okupiti na večerašnjoj promociji knjige Dritana Abazovića, jer bukvalno nije moglo da se diše. Mala sala Kolarca je bila premala da primi sve zainteresovane, tako da su mnogi ostali u holu”, prenosi Nova.rs.

– Ja sam samo jedan od vas koji se trudi da svi u regionu žive u miru i stabilnosti, kad smo zajedno sve postaje lakše. Šta je cilj knjige? Ova knjiga nije lokalnog karaktera, ali ima refleksiju i na naše društvo. Svaka imperija u svijetu je propala zbog morala. Društva koja su održiva i progresivna su ona društva koja pronalaze minimum etičkih normi oko kojih se ljudi okupljaju. Ja ne nastupam kao protivnik globalizacije, ja samo mislim da je današnja globalizacija nepravedna i da je obaveza svakog čovjeka da da minimalni doprinos da se nešto unaprijedi, da globalizacija postane pravednija – rekao je između ostalog Dritan Abazović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pričajući o Dritanu Abazoviću i njegovoj knjizi, politikolog Vladimir Pavićević, iznosio je samo riječi hvale.

– Abazović je heroj demokratskog procesa i preobražaja Crne Gore.  Bio je prevaga u raščlanjivanju starih političkih aktera i razbijanju lažnog multikulturalizma – zaključio je Pavićević.

Filozof Dragan Prole smatra da knjiga Dritana Abazovića prati njegov duh smjelosti i odvažnosti, i drugačijeg načina mišljenja.

– Novi asketizam je jedna od osnovnih teza knjige, dijalog među religijama – rekao je između ostalog Prole.

Nakon spektakularnog događaja, Abazović je na svom Fejsbuk profilu podijelio svoje oduševljenje, zahvaljujući se na ogromnom interesovanju za njegovu knjigu.

– Iznenađen sam posjetom i interesovanjem iskazanim prema mojoj knjizi “Kritika globalne etike” u Beogradu. Prisustvovale su brojne zvanice iz svijeta nauke, politike, religije, kulture, predstavnici vlasti, opozicije, patrijarh Porfirije, liberali, zeleni, brojni profesori, doktori, intelektualna elita, predstavnici medija, kulturni stvaraoci, mnogobrojna dijaspora iz Crne Gore, predstavnici manjina, nevladin sektor…Ovo je bio spektakl u Beogradu, trenutak kada je knjiga uspjela ujediniti Srbiju. Lijepo je kada smo okupljeni oko dobra – objavio je Abazović.

Foto: Fejsbuk/Dritan Abazović
Foto: Fejsbuk/Dritan Abazović

Prisustvovale su brojne zvanice iz svijeta nauke, politike, religije, kulture, umjetnosti, medija, sporta, kao i ljubitelji knjige i filozofije.

Stranice knjige “Kritika globalne etike” preplavljene su dubokim promišljanjima o politici i etici. Dr Dritan Abazović hrabro osvjetljava suštinske teme koje obuhvataju istoriju političkih ideja, političku filozofiju, sociologiju, nacionalizam i fenomen globalizacije. Poseban naglasak stavljen je na etički izazov globalizacije, podvlačeći neophodnost etičkih principa u politici, jer bez njih, proces globalizacije postaje rizičan i neodrživ.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku