“Dani Dragana Radulovića” svečano otvoreni u KIC Budo Tomović

post-img foto: podgorica.me
24kroz7 26.04.2024. 20:23

Regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade “Dani Dragana Radulovića”, svečano je otvorena danas u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”. Manifestaciju organizuje Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica i trajaće dva dana.

foto: podgorica.me
foto: podgorica.me

Manifestaciju je otvarila gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac, i u svom pozdravnom govoru istakla da “Dani Dragana Radulovića” imaju veliki značaj za Podgoricu i sve one koji poštuju njegov lik i djelo i pozvala građane, posebno mladu generaciju da istražuju, čitaju, pišu.

– Zahvaljujući manifestaciji, u prilici smo da istražujemo bogat književni opus “vječitog dječaka”, ali i ukazujemo na važnost književnosti u našem svakodnevnom životu, koja nas povezuje i inspiriše. Ona je vječni podsjetnik na našu ljudskost i našu sposobnost da se izrazimo na načine koji nadilaze granice jezika i vremena. Dokaz za to su život i djelo velikog Dragana Radulovića – kazala je Injac.

U svečanom programu manifestacije djeca iz Umjetničkog ateljea “Arlekin” govorila su stihove Dragana Radulovića, a nastupio je i hor “Zvjezdice”.

Ovogodišnju književnu nagradu “Dragan Radulović” dobila je hrvatska spisateljica Ozana Ramljak za roman “Kako je Bluno tražio ljubav”, obogaćen ilustracijama Ivane Crnošije Galović, objavljen u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba, a nagradu će joj uručiti predsjednica žirija Dragana Kršenković Brković u 17 časova na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, nakon čega će uslijediti promocija nagrađenog romana.

Nakon promocije nagrađenog romana na istom mjestu, biće promovisan dvobroj književnog časopisa za djecu „Osmijeh“. Časopis je savremenom koncepcijom, sadržajem i kvalitetom izazvao izuzetno dobar prijem kod djece, dječijih pisaca, stručnjaka koji se bave književnošću za djecu i mlade, kao i nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i šire. O časopisu „Osmijeh“ govoriće pisac Šimo Ešić, glavni i odgovorni urednik časopisa Goran Radoičić, te članovi redakcije Dejan Đonović i Velimir Ralević, kao i generalna sekretarka Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade Isidora Jovović.

Takođe, na inicijativu Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Splitu, u cilju produbljivanja saradnje Splita i Podgorice, u subotu 27. aprila u 11 časova, biće u tom gradu organizovan program povodom manifestacije “Dani Dragana Radulovića”. U okviru programa, u Kinoteci “Zlatna vrata, biće promovisana Radulovićeva knjiga “Iščašene bajke”. Na promociji će govoritii spisatelj

foto: Dani Dragana Radulovića
foto: Dani Dragana Radulovića

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku