Dragulj Kine: Pećine Maijišan kriju preko 7.000 skulptura

post-img Foto: Anagoria, Pećine Maijišan
R.B. 07.04.2024. 08:12

Kao dio svjetske kulturne baštine, pećine Maijišan su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Putu svile. One predstavljaju jedan od najznačajnijih i najljepših kulturnih dragulja Kine, koji već vjekovima fasciniraju posjetioce svojom ljepotom, istorijom i duhovnošću.

Smještene u provinciji Gansu, ove pećine predstavljaju monumentalni kompleks uklesan u litici Maijišan, što u prevodu znači “Planina žitarica”, zbog jedinstvenog oblika planine koji podjseća na snop pšenice. Pećine su razdvojene brojevim od jedan do 50 na zapadnoj strani litice i brojevima 51-191 na istočnoj strani litice.

Opušteni čempresi, divlje cvijeće i zelene trave koje okružuju planine Maijišan su raj za ljubitelje prirode, bogat privlačnim prizorima i mirisima. Kad se probijte kroz šumu ili pogledate kroz drveće i vidjećete prizor koji najviše izaziva strahopoštovanje, 16 metara visoku statuu Bude koja je preko četiri puta veća od odraslog afričkog slona.

Ovo je samo mali dio pećina Maijišan, kompleksa od 194 pećine koje su urezane direktno u liticu i ispunjene sa preko 7.200 budističkih skulptura i 1.000 kvadratnih metara složenih murala na nadmorskoj visini od 1.700 metara. Smatraju se jednom od četiri velike grupe pećina, koje stoje uz pećine Mogao u Dunhuangu, pećine Iungang u Datongu i pećine Longmen u Luojangu.

Osnovane su tokom Kasnog Jin perioda, oko 4. veka, a razvoj i širenje kompleksa nastavljeno je kroz dinastije Veji, Suji, Tang, Song, Juan, Ming i Kving. Ove figure i freske, koje variraju u veličini od minijaturnih do ogromnih, predstavljaju ne samo vrhunac kineske umjetnosti rezbarije i slikarstva, već i duboku duhovnost i religioznu vjeru.

Ono što Maijišan pećine čini posebno impresivnim jeste način na koji su umjetnička djela uklesana direktno u stijenu, koristeći prirodnu formaciju stijene kao platno. Ovo ne samo da pokazuje vještine drevnih umjetnika, već i njihovu sposobnost da se povežu s prirodom i iskoriste njene jedinstvene karakteristike kako bi stvorili nešto izuzetno i trajno.

Skoro sve skulpture su napravljene od mješavine gline i neke vrste vezivnog sredstva, što je pomoglo da se očuvaju. Postoji nekoliko kamenih skulptura razasutih po kompleksu koje su napravljene od pješčara, ali bizarno ne one vrste koje su autohtone na planini. Umjesto toga, ovaj pješčar je nepoznatog porijekla i do danas niko ne zna kako su ove statue napravljene ili kako su dovučene u pećine.

Posjeta Maijišan pećinama pruža jedinstveni doživljaj, gdje posjetioci mogu da se popnu uz uske staze i stepenice koje vode do različitih pećina, svaka sa svojim jedinstvenim skulpturama i freskama. Osim toga, pogled s planine na okolni pejzaž pruža spektakularnu panoramu koja samo dodatno pojačava cjelokupno iskustvo.

Za ljubitelje istorije, umjetnosti, religije, i prirode, Maijišan pećine predstavljaju obavezno mjesto za posjetu. Ovaj kompleks ne samo da nudi uvid u bogatu kinesku istoriju i kulturu, već pruža i inspiraciju za modernog posjetioca, podsećajući nas na vječnu ljepotu i duhovnost koja prevazilazi vjekove.

Izvor: 24sedam

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku