FLU: Omaž Marini Abramović na IPAF-u 2024. u Torinu

post-img Marina Abramović – ° IPAF – Internacionalni festival performansa
24kroz7 19.06.2024. 12:25

Internacionalni festival performansa IPAF, čije je prvo izdanje održano na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u oktobru 2023, sada će se proširiti na međunarodnu scenu i održati na prestižnoj Akademiji likovnih umjetnosti Albertina u Torinu, 21. i 22. juna 2024. Ovaj festival će biti posvećen slavnoj umjetnici Marini Abramović, koja će 23. juna primiti Počasni doktorat od Albertina Akademije.

Inicijatori IPAF-a su Marko Marković, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Salvo Bitonti, direktor Akademije likovnih umjetnosti Albertina u Torinu, Maja Šofranac, prodekan za međunarodnu saradnju na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i Luigi Moio, umjetnik i profesor Performativnih tehnika u vizuelnim umjetnostima na Akademiji likovnih umjetnosti Albertina u Torinu.

Prvo izdanje IPAF-a pod nazivom RE-ACTION ima za cilj da pruži alternativne odgovore i kontrastne vizije svijeta, koji se često čini nemirnim i teškim, u očima svakog pojedinca.

U tom kontekstu, umjetnički izraz postaje medij za interpretaciju društvenih i kulturnih pitanja koja danas proživljavamo, otvarajući prostor za duboko promišljanje i razmišljanje o svijetu oko nas.

Studenti Akademije Albertina iz Torina i Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja će kroz svoje performanse u video formatu i uživo istražiti teme lične istorije i prenesenih sjećanja, nudeći jedinstvene perspektive i emocionalnu dubinu svojih umjetničkih izraza.

Na ovom festivalu će se predstaviti i dva istaknuta gostujuća umjetnika svjetskog renomea: Franko B, sa svojim performansom “Reflecting wounds”, koji istražuje istorijsko i kolektivno pamćenje kroz tijelo umjetnika kao platno, skulpturu, poeziju i zvuk, te Marinella Senatore, osnivačica “School of Narrative Dance” (SOND), koja će istražiti temu obrazovanja kroz tijelo kao medij komunikacije, otvarajući nove perspektive na interakciju između umjetnosti i obrazovanja.

Pored italijanskih umjetnika, na festivalu će biti izveden i performans istaknute crnogorske umjetnice Milke Delibašić pod nazivom “Excess of the Real”, u kojem će učestvovati studenti oba fakulteta, spajajući lokalne i internacionalne umjetničke perspektive.

Festival će kulminirati predavanjem Svetlane Racanović, istoričarke umjetnosti, pod nazivom “Marina Abramović: From Cut to Stitches”, koje će poslužiti kao uvod u prisustvo same Marine Abramović 23. juna, kada će biti uručen njen Počasni doktorat.

Zahvaljujući podršci Fabricija Some, predsjednika Narodnog Univerziteta u Trstu, Aleksandra Dendera, predsjednika Zajednice Italijana u Crnoj Gori i Regije Friuli Venezia Giulia, Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja i Akademija Albertina iz Torina su uspješno organizovali ovaj Internacionalni festival performansa, stvarajući mostove između umjetnosti, kulture i obrazovanja.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku