Hercegnovski strip festival 2024. od 6. do 12. septembra

post-img XVIII Međunarodni Hercegnovski Strip Festival
autor-img 24KROZ7 20.08.2024. 13:45

Herceg Novi, jedno od najljepših mjesta na crnogorskoj obali, i ove godine postaje epicentar strip umjetnosti tokom osamnaestog Međunarodnog Hercegnovskog Strip Festivala (HSF). Ovaj renomirani festival će se održati od 6. do 11. septembra, a sveobuhvatan program i impresivan sastav učesnika obećavaju nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje devete umjetnosti.

Tokom šest festivalskih dana, Herceg Novi i njegova okolina biće domaćini više od 100 strip autora, uključujući 12 vrhunskih svjetskih umjetnika. Ovaj događaj ne samo da predstavlja kulturni spektakl za lokalnu zajednicu već i značajan korak ka popularizaciji stripa na međunarodnoj sceni.

Jedan od organizatora festivala, Nebojša Mandić, rekao je da će program HSF ove godine biti ponovo nešto drugačiji i još raznovrsniji, bogatiji.

– Uključili smo nove lokacije na kojima ćemo realizovati naše brojne atraktivne programe, a imamo i poseban program za radionice. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima i autorima. Otvaranje festivala biće na Trgu u Herceg Novom, koji je jedan od najlepših trgova na Jadranu. Svake večeri tokom trajanja festivala održavaće se i koncerti koji su besplatni – rekao je Mandić.

Mandić je dodao da će poslednjeg dana festivala biti priređeno krstarenje, što će biti prilika da se i ovoga puta realizuje tradicionalna HSF akcija „Strip u boci“- svi gosti umJetnici nacrtaju kaiš stripa, stave ga u bocu i bace u more…

Program i učesnici

Festival će se odvijati na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj, omogućavajući posjetiocima da uživaju u raznovrsnim sadržajima. Program uključuje izložbe koje će predstaviti radove najistaknutijih umjetnika, brojne radionice namijenjene mladim talentima, kao i bogat muzički program. Ove radionice su osmišljene da inspirišu i podstaknu mlade umjetnike, pružajući im priliku da se povežu sa stručnjacima iz industrije i razviju svoje vještine.

Specijalni gosti festivala ove godine su renomirani strip umjetnici poput Džila Tompsona, Tanina Liberatora, Džina Haa, Džoka, Erika Herenguela, Žordija Taragone, Matea Alemana, Damijana Stepančića, Anje Morozove, Matijaša Namai, Jildiraja Činara i Tonija Sandovala. Svaki od njih donosi jedinstven pristup i stil, obećavajući da će obogatiti festival svojim prisustvom i radom.

Posebno se izdvaja master klas koji će voditi Đorđo Pontreli, pružajući posjetiocima priliku da se upoznaju sa tehnikama i procesima koji stoje iza stvaranja vrhunskog stripa.

Muzika i zabava

Kako bi iskustvo festivala bilo što potpunije, organizatori su pripremili i bogat muzički program. Večernji sati će biti rezervisani za atraktivne koncerte i žurke, a svi programi su potpuno besplatni za posjetioce. Ova kombinacija umjetnosti i zabave čini festival jedinstvenim događajem koji privlači posjetioce svih uzrasta.

Ciljevi i partneri

Osamnaesti Hercegnovski Strip Festival ima za cilj ne samo da promoviše strip kao umjetničku formu, već i da edukuje i inspiriše mlade umjetnike. Festival je namijenjen publici svih uzrasta, pružajući im priliku da se upoznaju sa bogatstvom i raznovrsnošću strip umjetnosti.

Stalni partneri festivala uključuju Opštinu Herceg Novi, Turističku organizaciju Herceg Novi, Ministarstvo kulture Republike Crne Gore i Ambasadu republike Italije u Crnoj Gori. Njihova podrška omogućava da festival svake godine raste i razvija se, postajući važan dio kulturne scene u regionu.

Svi ljubitelji stripa i kulture pozvani su da dođu u Herceg Novi i uživaju u ovom neponovljivom festivalu. Sa bogatim programom i vrhunskim umjetnicima, XVIII Međunarodni Hercegnovski Strip Festival obećava da će biti događaj koji se ne propušta.

Cjelokupan program festivala možete pogledati na linku:

PROGRAM XVIII HSF-a, 06 – 11. septembar 2024.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku