Izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ otvara vrata umetnosti za slijepa i slabovida lica

post-img Izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ otvara vrata umetnosti za slijepa i slabovida lica
autor-img 24KROZ7 01.09.2024. 10:44

Moderna galerija JU Muzeji i galerije Podgorice biće domaćin jedinstvene izložbe pod nazivom „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“, koja će biti otvorena u srijedu, 4. septembra, u 12 časova. Ova izložba je posebna po tome što je dizajnirana da omogući slijepim i slabovidim osobama da dožive umetnost na inovativan način.

Izložba je rezultat saradnje između Moderne galerije, Umjetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) i Tiflološkog muzeja iz Zagreba. Prikazani radovi su posebno prilagođeni i uključuju taktilne reprodukcije četiri slike Nadežde Petrović: „Bavarac sa šeširom“, „More“, „Prizrenka“ i „Gračanica“. Ova djela ne samo da su reprodukovana u taktilnom formatu, već su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu i audio-vodičima, omogućavajući potpuni umetnički doživljaj.

Pored vizuelnog prikaza, izložba će obuhvatiti i izvođenje predstave „Nenapisana pisma“, monodrame u izvođenju glumice Vanje Milačić. Predstava je inspirisana slojevitom ličnošću Nadežde Petrović i njenim emotivnim i umetničkim dilema, a predstavlja i svojevrsno obraćanje njenom prijatelju, znamenitom umetniku Ivanu Meštroviću. Ova monodrama će biti izvedena u ljetnjoj sceni iznad Sastavaka, s početkom u 20 časova.

Nadežda Petrović, rođena 1873. godine u Čačku, bila je istaknuta srpska slikarka i kulturna aktivistkinja. Njeno umetničko obrazovanje započelo je u Beogradu, a nastavila ga je u Minhenu i Parizu. Poznata je po svom energičnom ekspresionističkom stilu i značajnim doprinosima u organizovanju umetničkih izložbi i kolonija. Tokom Prvog svetskog rata, bila je i dobrovoljna bolničarka, brinući o ranjenim vojnicima i nastavljajući da stvara umetnost uprkos teškim okolnostima.

Izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ trajaće do 29. septembra, pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da istraže umetnost kroz dodir i zvuk, čineći kulturna dobra dostupnim svima.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku