Izraelska umjetnica odbila da otvori paviljon svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu

post-img Foto:The Guardian; The sign at the door of the Israeli exhibition, featuring artist Ruth Patir
R.B. 17.04.2024. 22:01

Vizuelna umjetnica iz Izraela, Rut Patir, koja predstavlja svoju zemlju na prestižnom Venecijanskom bijenalu, šokirala je javnost svojom odlukom da odbije otvaranje nacionalnog paviljona. Ova hrabra akcija dolazi kao izraz protesta protiv nastavka nasilja i zahtjeva za prekidom vatre, kao i oslobađanjem Hamasovih talaca iz Gaze, prenosi Vreme.

Rut Patir, čiji rad obuhvata video snimke antičkih statua plodnosti, koristi umjetnost kao sredstvo komentara na ulogu žena, ali ovaj put je svoj glas podigla u znak podrške onima čiji se vrisak čuje. U svom saopštenju na Instagramu, Patir je istakla da je vrijeme da umjetnost odjekne i da se njena uloga u društvu ne može ignorisati.

Ruth Patir
Ruth Patir

Odluka o odbijanju otvaranja paviljona nije došla bez kontroverze, posebno  obzirom na djelimično finansiranje izraelske vlade. Iz Tel Aviva još uvijek nema zvaničnih komentara povodom njene odluke.

Ovo nije prvi put da se umjetnička zajednica suočava s kontroverzama u vezi sa predstavljanjem Izraela na međunarodnoj sceni. Prethodno, skoro 9.000 ljudi, uključujući umjetnike i direktore muzeja, potpisalo je peticiju za isključenje Izraela sa Bijenala, optužujući zemlju za genocid u Gazi tokom sukoba sa Hamasom. Međutim, organizatori Bijenala i italijanska vlada su odbacili ovu peticiju, ističući važnost inkluzije Izraela u ovom prestižnom događaju.

Pod sloganom “Stranci svuda / Foreigners Everywhere”, Venecijansko bijenale će ugostiti umjetnike iz 90 zemalja, a trajanje događaja planirano je od 20. aprila do 24. novembra. Ova manifestacija, koja se često naziva “Olimpijskim igrama u sferi umjetnosti”, predstavlja priliku za umjetnike širom svijeta da podijele svoje radove i ideje sa globalnom publikom.

Izvor: Vreme

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku