Muzeji i galerije Podgorice: Podgorica u projektu ‘ABC – Arts/Borders/Communities

post-img JU Muzeji i galerije Podgorice
autor-img 24kroz7 22.07.2024. 15:48

U saradnji sa pet renomiranih evropskih institucija kulture, JU Muzeji i galerije Podgorice učestvovaće kao partner u prestižnom projektu Kreativne Evrope pod nazivom “ABC – Arts/Borders/Communities – The Alphabet of Love”. Ovaj ambiciozni projekt, dobijen u okviru poziva CREA-CULT-2024-COOP-2 / European Cooperation Projects, MSc, vrijedan je nekoliko miliona eura i trajaće tri godine.

Projekat ima za cilj osnaživanje multidisciplinarnih umjetničkih aktivnosti, razmjenu umjetničkih praksi te povezivanje umjetnika iz različitih zemalja. Kao jedan od ključnih partnera, JU Muzeji i galerije Podgorice će sprovoditi niz aktivnosti koje uključuju umjetničke rezidencije, izložbe, kreativne radionice i posjete umjetnika partnerskim institucijama.

Glavni rukovodilac projekta je Astragali teatar iz Italije, dok ostali partneri uključuju Grotovski institut iz Poljske, Kulturni centar Aykart iz Tunisa, Plesni institut „Alicia Alonso“ iz Španije i Univerzitet Salento iz Lećea (Italija).

Razvijanje ove značajne međunarodne saradnje između JU Muzeji i galerije Podgorice i evropskih partnera podržao je ITI Centar Montenegro. ITI Centar Montenegro je u aprilu 2023. godine organizovao posjetu Astragali teatru za jedanaest predstavnika crnogorskih institucija kulture i nevladinih organizacija. Cilj posjete bio je osnaživanje veza između crnogorskih i italijanskih umjetnika.

Ovaj projekt predstavlja veliki korak naprijed za JU Muzeji i galerije Podgorice, pružajući im priliku da unaprijede svoje aktivnosti i uspostave čvrste veze sa renomiranim kulturnim institucijama širom Evrope.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku