Najljepša knjižara na svijetu – Livraria Lello

1/4 Livraria Lello
2/4 Livraria Lello
3/4 Livraria Lello
4/4 Livraria Lello
Marie Claire 05.05.2024. 16:30

Najbolja turistička destinacija za ljubitelje knjiga je, sasvim sigurno, Portugalija. Pored bogate istorije, jedinstvene i autentične hrane, tu je i najljepša knjižara na svijetu.

Najljepša knjižara na svijetu, Livraria Lello, nalazi se u srcu grada Porta i smatra se jednom od najvažnijih kulturnih znamenitosti.

Ovo mistično i romantično mjesto poput magneta privlači ljubitelje knjiga koji ne mogu da mu odole.

Livraria Lello je smještena u zgradi iz 1906. godine. Tada su je projektovali i dizajnirali braća “Lello” koji su angažovali inženjera Ksavijea Estevesa da izgradi knjižaru, a on je stvorio remek-djelo arhitekture.

Ova prelijepa građevina spolja liči na gotičku građevinu, dok je njena unutrašnjost u potpunosti uređena u stilu secesije i zadivljuje svojom ljepotom. Fasada knjižare ostavlja bez daha i cijela je rađena u “art nouveau” stilu, a njen bogati dekor je impresivan.

Unutrašnjost zgrade ispunjena je prelijepim, drvenim policama, skulpturama i ukrasnim detaljima. Knjižara posjeduje spiralno, drveno stepenište koje vodi do galerije gornjeg sprata.

Knjižara nudi širok izbor knjiga na različitim jezicima, uključujući originalna izdanja portugalskih i stranih autora. Takođe, posjeduje impresivnu kolekciju starih i rijetkih knjiga.

Njena posebna priča i magična atmosfera privlači posjetioce iz cijelog svijeta. Mnogi je opisuju kao mjesto koje budi nostalgiju i ljubav prema književnosti.

Knjižara Livraria Lello nije samo turistička destinacija koju morate posjetiti, već je arhitektonski dragulj i dio portugalske kulturne baštine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku