“Nenapisana pisma” na ljetnjoj sceni Stare varoši: Poetska oda Nadeždi Petrović

post-img Sekretarijata za kulturu Glavni grad
autor-img 24KROZ7 03.09.2024. 08:50

Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica saopštio je da će monodrama “Nenapisana pisma”, u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu, Vanje Milačić, biti izvedena na ljetnjoj sceni u Staroj varoši, u srijedu, 4. septembra, s početkom u 20 časova. Predstava će biti dio pratećeg programa izložbe “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović”, koja se otvara istog dana u podne, u Modernoj galeriji u Podgorici.

U saopštenju Sekretarijata za kulturu ističe se značaj ovog kulturnog događaja za Podgoricu, naglašavajući da monodrama “Nenapisana pisma” oslikava život i stvaralaštvo jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, Nadežde Petrović. Kroz dijalog sa prijateljem i velikim umjetnikom Ivanom Meštrovićem, predstava oživljava lik ove velike heroine Prvog svjetskog rata, donoseći na scenu njene emotivne dileme, društvene angažmane, te umjetnički i politički kontekst njenog vremena.

Tekst monodrame napisala je književnica iz Čačka, Milkica Miletić, dok je adaptaciju i režiju potpisala Nataša Radulović. Sekretarijat za kulturu poziva sve građane da prisustvuju ovom izuzetnom događaju, napominjući da je ulaz slobodan.

Izložba “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović”, koja prati ovu monodramu, rezultat je saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Umetničke galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka. Izložba će biti otvorena za posjetioce do 29. septembra.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku