Odlazak legende: Bora Đorđević preminuo u 72. godini

post-img
autor-img 24KROZ7 04.09.2024. 08:47

Bora Đorđević, legendarni frontmen grupe Riblja čorba, preminuo je u 72. godini života. Đorđević je nedavno primljen u bolnicu u Ljubljani zbog jake upale pluća. Uprkos terapiji antibioticima i kiseoniku, njegovo stanje se pogoršalo, te je ubrzo stavljen na respirator. Nažalost, borba sa bolešću ovog puta nije završena uspješno.

Bora se već duže vrijeme borio s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Kraj prošle godine takođe je proveo u bolnici zbog upale pluća, što ga je natjeralo da otkaže zakazani koncert u Nišu. I tada je poručio da će pobijediti bolest i da se raduje ponovnom susretu sa publikom, ali, nažalost, ovog puta nije uspio da izdrži.

Bora Đorđević rođen je 1952. godine u Čačku. Njegov buntovni duh bio je prisutan još od mladosti, što ga je koštalo izbacivanja iz gimnazije u rodnom gradu. Njegovi roditelji su, kako bi izbegli sramotu, odlučili da se presele u Beograd, gde je Bora završio Petu gimnaziju i nakratko upisao Pravni fakultet. Međutim, shvativši da pravo nije njegova strast, pokušao je da se posveti glumi, ali nakon neuspješnog pokušaja upisa na Fakultet dramskih umjetnosti, odlučio se za studije organizacije na FDU.

Riblja čorba, koju je osnovao 1978. godine, postala je jedna od najuticajnijih grupa u istoriji jugoslovenskog roka. Tokom više od 45 godina karijere, bend je snimio 20 studijskih albuma i osam lajv izdanja.

Đorđević je poslednju deceniju svog života proveo u Sloveniji, gdje se treći put oženio. U svojim izjavama, često je isticao koliko je srećan sa suprugom Dubravkom, sa kojom je pronašao mir u Ljubljani. Vjenčali su se na Dan mladosti, 25. maja, na romantičnom Santoriniju.

Bora Đorđević je bio ne samo muzičar, već i pisac, koji je svojom poezijom i tekstovima oblikovao čitave generacije. Za svoj doprinos kulturi, 15. februara 2021. godine, nagrađen je Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena. Iza sebe je ostavio sina Borisa, kojeg je dobio sa svojom prvom suprugom Draganom.

Odlazak Bore Đorđevića ostavlja neizbrisivu prazninu na muzičkoj sceni Balkana, ali i u srcima svih onih koji su rasli uz njegovu muziku i stihove. Njegova pjesma i dalje će odjekivati, kao podsjetnik na umjetnika koji je svojim radom obiljležio jednu epohu.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku