Predavanje Majda Nasralaha – Razgovor o Palestini, preoblikovanje otpora kroz kulturu

post-img Foto: MSUCG, najava
autor-img 24KROZ7 12.04.2024. 11:08

Muzej savremenih umjetnosti Crne Gore (MSCUG) najavljuje predavanje Majda Nasrallaha, istraživača i kustosa iz Palestine, koji će boraviti u muzeju u okviru projekta Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja. Razgovor će voditi kustoskinja Natalija Vujošević, navodi se u saopštenju tog muzeja.

Predavanje će se održati u četvrtak, 18.04. u 18 časova u Perjaničkom domu MSUCG.

Majd Nasralah je istraživač i kustos iz područja Trokuta u Palestini. U radu se bavi temama narodnog obrazovanja, “grassroots” političkog organizovanja i proizvodnjom kritičnog znanja. Majd je diplomirao na Međunarodnom pravu i ljudskim pravima na Bard koledžu. Trenutno, boravi u rezidenciji Muzeja savremenih umjetnosti Zagreb.

-Sa Majdom ćemo razgovarati o Palestini, obuhvatajući njenu složenu i traumatičnu istorijsku priču, kao i o prelomnom pitanju budućnosti kolektivnih ljudskih vrijednosti koje postavlja tragedija kojoj svjedočimo – navode u saopštenju.

Postojanje kulturnih organizacija u Palestini danas je obilježeno paradigmom nesigurnosti. Njihovo je djelovanje narušeno politikama donatora, dok s druge strane njihovu slobodu izražavanja ograničavaju sigurnosne strukture. Stoga se može reći da u ovom istorijskom trenutku imamo priliku za kritičku reevaluaciju našeg znanja i metoda kulturne produkcije. To takođe podrazumijeva da bismo trebali početi postavljati neka teška pitanja. Što otvaranje prostora za radikalnu imaginaciju drugačije budućnosti, koja ohrabruje diskurs otpora, zaista implicira? Kako hrabro istraživati nove političke i društvene vrijednosti i predlagati kreativne oblike organizovanja zajednice koji aktivno doprinose njihovom ostvarivanju? S obzirom na trenutnu opasnost i prijetnju kulturnim organizacijama, što globalna solidarnost doista znači u praksi? Još važnije, kako da se u našem radu odmaknemo od pukog upozoravanja na kršenja ljudskih vrijednosti, do aktivnog postavljanja tih vrijednosti u središte naše kolektivne borbe za dostojanstvo, oslobođenje i slobodu, zaključuju u saopštenju muzeja.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku