Salvador i Gala Dali: Ljubav koja je stvorila vanvremenskog umjetnika

post-img Salvador i Gala Dali
MarieClaire 25.05.2024. 14:46

Nemoguće je zamisliti kakav bi bio rad Salvadora Dalija bez učešća njegove muze u njegovom životu. Gala – rođena kao Elena Diakonova – bila je njegova muza cijelog života, ljubav i žena koja ga je razumjela. Umjetnik je svoju voljenu nazivao “Pobjedonosna boginja”, “Helena od Troje” i “Sveta Jelena”. Zajedno su proveli 53 godine. Nakon Galine smrti 1982., Dali je sebe smatrao izgubljenim i napuštenim.

Slikarstvo i supruga: Žena i ljubavnica

Salvador Dali je imao teoriju prema kojoj je on već bio u braku – s umjetnošću.

„Supruga je u moj život ušla kada sam imao samo dvanaest godina, a ona je tada već imala tačno 1000 godina. Njeno ime je Slikarstvo… Da bi vaš brak s umjetnošću bio uspješan, nije potrebno da se volite jednakom snagom. Međutim, apsolutno je neophodno da se ovo osjećanje podijeli.“

Prema Dalijevoj teoriji, ljubavnica u takvoj vezi treba biti žena (Gala), koja će ili stalno inspirisati umjetnika, ili neće postati ljubomorna na njegovo slikarstvo, i još više – voljeće umjetnost čak i više od samog stvaraoca. Slikarstvo je umjetnika dovelo u platonsku ekstazu, dok je on doživljavao fizičku privlačnost prema svojoj ljubavnici, Gali.

U svojoj knjizi “50 magičnih tajni majstorstva”, Dali je napisao da „svaki umjetnik koji sanja o uspjehu treba da se oženi ovakvom ženom: neka vam bude poznato, ime umjetnikove žene je Gala, jer je Gala taj grandiozni početak, zahvaljujući kojem se liječi svako bezumlje.“

Dok se umjetnik bavio kreativnošću, Gala je pratila njegove poslove: vodila je ekonomske proračune, bila odgovorna za marketing i pretvorila je umjetnika u jednog od najprestižnijih majstora svog vremena. Vjerovala je da žena ne treba biti obična domaćica. „Pobjedonosna boginja“ savjetovala je savremenice da puno čitaju i rade, ali da istovremeno očuvaju svoju privlačnost i ženstvenost.

Salvador i Gala – odnos pjesnika i muze

Iako je Dali poznat kao uspješan i popularan umjetnik, bilo je teških perioda u njihovom životu. Zasluge za uspjeh umjetnik je uvijek pripisivao supruzi.

„Izvukli smo se zahvaljujući strateškoj spretnosti Gale. Nismo išli nigdje. Gala je šila haljine za sebe, a ja sam radio sto puta više od bilo kojeg osrednjeg umjetnika“, prisjećao se Salvador Dali.

Tokom kreativnog života umjetnika, Gala je bila praktično jedini ženski model Daliju. Nadrealista je gotovo na svim slikama naslikao svoju ženu: „Galin san. Snovi o raju“, „Gala portret“, „Galatea u trenutku stvaranja“, „Naga Gala gleda u nevidljivo ogledalo“ i druge.

U znak ljubavi i zahvalnosti za Galino učešće u njegovom stvaralačkom životu, Dali je muzi kupio dvorac u gradu Pubol. Posebno je zanimljiv detalj da je umjetnik ovom dvorcu mogao pristupiti samo ako mu voljena usliši pismeni zahtjev.

Gala je bila jedina žena koju je zaista volio. Dešavalo se da je zavodio druge žene, ali bi ih samo razodjenuo i bez riječi poslao kući. Ipak, za to vrijeme, Gala Dali postala je poznata kao rastrošna i sklona ljubavnicima, naročito mladim. Tračevi o Galinim nevjerama rasli su zajedno s Dalijevim uspjehom.

Genija praktično nisu zanimale druge žene, o čemu svjedoče riječi njegovog prijatelja Luisa Bunuela: „… čak ni u mladosti nije bio ženskaroš i rugao se prijateljima koji su voljeli žene. Gala ga je lišila nevinosti. Poslije toga mi je napisao veličanstveno pismo od šest stranica u kojem slavi tjelesnu ljubav.“

Nakon Galine smrti, boje su za ovog genija izblijedile: prestao je stvarati, izgubio apetit, postao agresivan. Umjetnik je izgubio dar artikulisanog govora, a onima oko njega se činilo da je genije poludio.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku