“Supermarket” crnogorski kandidat za Oskara

post-img Supermarket – Foto: PrtSc YouTube
autor-img 24KROZ7 20.09.2024. 11:44

Dugometražni igrani film „Supermarket“, prema scenariju i u režiji Nemanje Bečanovića, postao je crnogorski kandidat za prestižnu nagradu Oskar, saopštilo je Ministarstvo kulture i medija. Na ovogodišnji javni poziv prijavljena su dva filma: „Supermarket“ i „Živi i zdravi“, ali je odluka o izboru donijeta većinom glasova, tajnim glasanjem, na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije.

– Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njegov mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio “useliti” u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti – najavljeno je ranije u opisu filma.

Film „Supermarket“ istražuje kompleksne ljudske odnose i društvene teme kroz prizmu svakodnevnog života, a svojom intrigantnom naracijom i snažnim likovima već je privukao pažnju domaće i međunarodne publike. Ova nominacija ne samo da predstavlja značajan korak za crnogorsku kinematografiju, već i naglašava potencijal filmova iz regiona da se takmiče na svjetskoj sceni.

Savremen, minimalistički ali globalan, novi film Nemanje Bečanovića nazvan je upravo “Supermarket” kao sinonim najrazličitijim pojavama i fenomenima konzumerističkog društva današnjice koje budi poriv za preživljavanjem, obezljuđuje, marginalizuje i požuruje…

Uloge u “Supermarketu” tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

Ministarstvo kulture i medija pohvalilo je rad cijelog tima koji stoji iza „Supermarketa“, ističući da je ova nominacija rezultat predanog rada i kreativnosti. Svi zainteresovani sada s nestrpljenjem očekuju dalji razvoj događaja i eventualni uspjeh na Oskaru, koji će se održati na početku sljedeće godine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku