Svečano otvaranje izložbe umjetnika Mija Mijuškovića u Galeriji MSUCG

post-img Foto: MSUCG, svečano otvaranje izložbe Mija Mijuškovića
24kroz7 22.04.2024. 11:48

U utorak, 23.04. u 19 časova, galerija Muzeja savremenih umjetnosti Crne Gore (MSUCG) će ugostiti svečano otvaranje izložbe umjetnika Mija Mijuškovića, čije djelo odražava duboku vezu sa primitivnim, istovremeno pružajući uvid u geološku slučajnost koja se ne gubi, uprkos tehničkim bravurama umjetnika, saopštili su iz te ustanove.

Na otvaranju će prisustvovati kustoskinja MSUCG, Nikolina Zuber, koja će zajedno sa saradnikom na projektu, Nikolom Markovićem, predstaviti umjetnikov rad i njegovu inspirativnu kreativnu filozofiju.

U tekstu monografije koji prati izložbu, Boris von Brauchitsch zapisuje:

– Tajna njegovog stvaralaštva je duboka veza sa primitivnim, ona je onaj vidljivi doprinos geološke slučajnosti koja se ne gubi, uprkos tehničkim bravurama umjetnika, i koja je takođe veoma živo prikazana i u neobrađenim dijelovima njegovih brojnih skulptura. Ipak, Mijušković joj uvijek odaje najveće poštovanje, jer se priroda nikada ne banalizuje, nikada ne omalovažava, nikada ne kroti. Riječ je samo o: izvlačenju na površinu. Izvlačenje na površinu tijela, arterija, teksture, boje. Umjetnik, naravno, takođe uspijeva da nam bez problema dokaže i postojanje vanzemaljaca. Jer ispod njegovih ruku čak se i meteoriti bude u jedan sasvim neočekivani život – 

Iz MUSCG-a pozivaju sve ljubitelje umjetnosti da se pridruže ovom jedinstvenom događaju i da zajedno proslave talenat i vizionarstvo Mija Mijuškovića.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku