Svečano otvoren 23. KotorArt i Don Brankovi dani muzike: Karmina Burana u čast Mira Homena

1/10 Foto
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
24kroz7 14.07.2024. 12:48

Svečano otvorenje 23. izdanja KotorArta i njegovih Don Brankovih dana muzike održano je sinoć uz veličanstvenu izvedbu Karmina burana Karla Orfa. Ovaj monumentalni koncert izveli su Simfonijski orkestar i hor Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, zajedno sa dječijim horom JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora.

Ovaj značajni kulturni događaj posvećen je liku i djelu maestra, Kotoranina, Miroslava Mira Homena koji je, u svojoj bogatoj karijeri, Karminu buranu izveo preko 100 puta. Direktor KotorArta Ratimir Martinović kazao je u svom obraćanju da ovogodišnji vizual festivala predstavlja mističnu umjetnost, hiromantiju – sposobnost izučavanja linija, znakova i brijegova na ljudskom dlanu, po kojima se mogu pročitati ljudske sudbine i budućnost. Kako je rekao, na dlanu Kotora i KotorArta odavno se nalaze linije imena Don Branka Sbutege, Darinke Matić Marović i mnogih drugih koji su, kako je kazao, svojim životima i djelima utisnuti u sudbinu grada Kotora, a neki od njih i samog festivala.

Večeras svečano ukazujemo i na onu liniju na dlanu za koju Kotorani odavno znaju ali je večeras, ovim događajem, nekako posthumno i sa poštovanjem zajedno obznanjujemo a koja nosi ime Miroslava Mira Homena. Kroz djelo koje ga je proslavilo – Karminu Buranu, pa još pod dirigentskom palicom njegovog sina Roberta”, rekao je Martinovic.

Publika je imala priliku da uživa u vrhunskom izvođenju ovog čuvenog djela, koje je u kombinaciji sa specifičnom energijom KotorArta, stvorilo nezaboravnu atmosferu. Simfonijski orkestar i hor iz Albanije pokazali su vrhunski nivo muzikalnosti i profesionalizma, dok su mladi horisti iz Kotora unijeli poseban šarm i svježinu u izvedbu.

Ovaj značajni kulturni događaj, koji je okupio ljubitelje muzike i kulture iz cijelog regiona, potvrđuje važnost KotorArta kao jednog od najznačajnijih festivala u Crnoj Gori. Don Brankovi dani muzike, kao sastavni dio festivala, i ove godine obećavaju bogat program i vrhunske umjetničke doživljaje.

Za sve one koji nisu mogli prisustvovati svečanom otvaranju, organizatori su omogućili uživanje u kadrovima sa događaja, koji su dostupni na  službenim kanalima festivala . Ova sjajna večer, uz nezaboravne zvuke Karmina burane, najavljuje još jedan uspješan i inspirativan KotorArt.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku