Top 10 najljepših biblioteka na svijetu

post-img Foto: Stiftsbibliothek (Abbey Library) St. Gallen
WANNABE MAGAZINE 08.07.2024. 12:57

Sve biblioteke na svijetu, bilo da su velike ili male, privatne ili javne, moderne ili klasične, digitalne ili prepune prašnjavih knjiga imaju jednu svrhu, a to je da očuvaju i njeguju jedno od najvećih ljudskih bogatstava. Istovremeno, biblioteke predstavljaju mjesta na kojima se organizuju sastanci i razgovori sa drugim ljubiteljima pisane riječi, mirne oaze za učenje u toku studija, kao i skrivene kutke za sve knjiške moljce.

U današnje digitalizovano vrijeme, kada elektronski čitači sve više zamjenjuju dobre stare knjige specifičnog mirisa starine, biblioteke prepune naslova i dalje opstaju. Čak i ukoliko niste ljubitelji knjiga, teško da biste mogli da odolite prelijepoj arhitekturi i enterijeru ovih velikih zdanja.

Predstavljamo vam 10 najlepših po našem izboru.

Bodleian Library, Oksford, Velika Britanija

Ova biblioteka pripada Univerzitetu u Oksfordu, osnovana je 1602. godine, što je čini jednom od najstarijih u Evropi. U njoj se nalazi preko 11 miliona naslova, uključujući četiri primjerka Velike povelje slobode (Magna carta libertatum), Gutenbergovu Bibliju (The Gutenberg Bible) i Šekspirov (William Shakespeare) “Prvi folio” (First Folio). Predstavlja prvu kružnu biblioteku u Engleskoj, a imali smo prilike da je vidimo u filmovima: “Mladi Šerlok Holms” (Young Sherlock Holmes), “Svetac” (The Saint), “Crvena violina” (The Red Violin) i “Zlatni kompas” (The Golden Compass).

foto16 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Jedna od najstarijih evropskih biblioteka

Yale University Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Nju Hejven, Konektikat

Predstavlja najveću zgradu na svijetu u kojoj se čuvaju rijetke knjige i rukopisi. Ovdje se nalaze posebne kolekcije mnogih značajnih pisaca, kao što su Radjard Kipling (Rudyard Kipling), D.H. Lorens (D.H. Lawrence) i Džozef Konrad (Joseph Conrad). Police koje se nalaze u centralnom dijelu biblioteke predstavljaju strukture obložene staklom, pa tako štite radove od direktne svjetlosti. Otvorena je za posjete, a u izložbenoj hali nalaze se mnoga retka djela, uključujući i original Gutenbergove Biblije (jedan od 48 primjeraka).

foto25 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Stakleni zidovi i prigušena svjetla na najbolji način štite radove

Stockholm Public Library, Stokholm, Švedska

Ovo je definitivno jedan od najznačajnijih objekata u glavnom gradu Švedske. Otvorena je davne 1928. godine, po projektu Gunara Asplunda (Gunnar Asplund), jednog od najpoznatijih savremenih švedskih arhitekata. Unutrašnjost glavne zgrade je kružne osnove, pa vam na taj način pruža savršen pogled na police širom biblioteke. Sadrži preko dva miliona knjiga i još 2,4 miliona ostalih primjeraka iz medijskog svijeta.

foto34 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Javna biblioteka se nalazi među najznačajnijim objektima u glavnom gradu na sjeveru

Abbey Library of Saint Gall, Sent Galen, Švajcarska

Predstavlja najstariju biblioteku u Švajcarskoj sa 160 hiljada naslova. Osnovana je 719. godine od strane Svetog Otmara (Saint Othmar). Ujedinjene nacije za nauku, prosvjetu i kulturu imenovali su je 1983. godine za biblioteku koja predstavlja dio Svjetske kulturne baštine. Mnogim rijetkim rukopisima, koji se nalaze u okviru ove manastirske biblioteke, može se pristupiti preko interneta, a otvorena je i za javnost.

foto44 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Jedna od najstarijih manastirskih biblioteka na svijetu, sadrži i rukopise iz dalekog 8. vijeka

Library of the Benedictine Monastery, Admont, Austrija

Za razliku od prethodne koja je nastarija manastirska biblioteka na svijetu, ova je, pak, najveća. Sadrži preko 70 hiljada naslova, uključujući i 1,400 rukopisa. Neki od rukopisa predstavljaju poklon osnivača manastira arhiepiskopa Gebharda (Archbishop Gebhard). Tavanica se sastoji od sedam kupola, ukrašene raskošnim freskama koje prikazuju napredovanje ljudskog znanja.

foto52 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
U ovoj biblioteci ćete se osjećati kao da ste se vratili u doba prosvetiteljstva

Salt Lake City Public Library, Solt Lejk Siti, Juta

Javna biblioteka u Solt Lejk Sitiju predstavlja jedinstvenu građevinu nastalu 2003. godine. Ovo remek-djelo arhitekture ima zakrivljeni stakleni zid površine 1,800 kvadratnih metara, koji se diže u visinu i omogućava prirodno osvjetljenje, što je i bio cilj arhitekte. Biblioteka posjeduje više od 500 hiljada knjiga.

foto61 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Biblioteka 21. vijeka

Chateau de Chantilly Library, Šantiji, Francuska

Još jedna biblioteka koja posjeduje Gutenbergovu Bibliju jeste biblioteka zamka Šantiji u Francuskoj. Sadrži preko 1,300 rukopisa i 12,500 štampanih djela, uključujući i pomenutu Bibliju, kao i oko 200 srednjovjekovnih rukopisa. Ukoliko se nađete u ovom dijelu Francuske, obavezno je posjetite, često je otvorena za turističke obilaske.

foto7 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Zamak je bio uništen za vrijeme Francuske revolucije, a kasnije potpuno obnovljen

Library of Alexandria, Aleksandrija, Egipat

U antičko vrijeme biblioteka u Aleksandriji je bila najveća biblioteka i predstavljala je jedno od sedam svjetskih čuda. Ova nova biblioteka predstavlja svojevrsni spomenik toj staroj i pokušaj obnove iste. Završena je 2002. godine, a u izgradnju je uloženo 220 miliona dolara. Predstavlja glavni kulturni centar, sadrži planetarijum, laboratoriju za restauraciju rukopisa, umjetničke galerije i izložbeni prostor, muzeje, konferencijske sale i biblioteke za djecu. Trenutno sadrži više od 550 hiljada knjiga, ali postoji još neiskorišćenog prostora, koji može da primi i preko osam miliona primjeraka.

foto8 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Nova biblioteka predstavlja spomenik staroj, koja je bila najveća u antičko doba

José Vasconcelos Library, Meksiko Siti, Meksiko

Ova fenomenalna zgrada je “jedna od najnaprednijih konstrukcija 21. vijeka”, kako ju je nazvao bivši predsjednik Meksika, Vinsent Foks (Vicente Fox). Izgradnja je koštala skoro 100 miliona dolara i to je bilo najveće ulaganje u infrastrukturu u to vrijeme. Police su vizuelno impresivne, dopunjene sa nekoliko izvanrednih skulptura, uključujući i jednu umjetnika Gabrijela Oroskoa (Gabriel Orozco), koja predstavlja oslikan originalni skelet kita.

foto9 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Impresivna konstrukcija 21. vijeka

State Library of Victoria, Melburn, Australija

Ova državna biblioteka je osnovana 1854. godine, a sada ima preko 1,5 miliona knjiga. Posjeduje posebne kolekcije iz oblasti šaha, umjetnosti, zatim dnevnike osnivača Melburna, kao i folije kapetana Džejmsa Kuka (James Cook). Centralni dio biblioteke predstavlja čitaonica “La Trombe”, a na visokom osmougaonom prostoru ima mjesta za preko milion knjiga i 500 istraživača i čitalaca. U vrijeme završetka građevine, ova čitaonica je bila najveća kupola na svijetu.

foto10 Top 10 najlepših biblioteka na svetu
Nekada najveća kupola na svijetu, danas najpopularnije mesto za učenje u Melburnu

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku