U Kotoru otvoren prvi Međunarodni pijanistički festival

post-img Međunarodni pijanistički festivala u Crnoj Gori – Foto: PR Centar
autor-img 24KROZ7 21.08.2024. 12:43

Crna Gora se ovih dana pretvara u epicentar klavirske muzike, zahvaljujući prvom Međunarodnom pijanističkom festivalu koji je otvoren u malom, ali kulturno bogatom gradu Kotoru. Festival je započeo koncertom renomiranog pijaniste Cypriena Katsarisa, koji je svojim virtuoznim izvođenjem oduševio prisutnu publiku.

Izvršna direktorica Festivala i sama pijanistkinja, mr Vasilisa Lopušina, izrazila je svoje oduševljenje što je Kotor izabran kao domaćin ovog prestižnog događaja. Ona je naglasila da je Festival mnogo više od samo muzičkog događaja – to je platforma za mlade umjetnike, prilika za razmjenu ideja i stvaranje novih kulturnih veza.

– Kotor sa svojom bogatom istorijom i kulturnim naslijeđem pruža savršen okvir za događaj kao što je naš Festival-  izjavila je Lopušina. Kao što je naš uvaženi gost, Cyprien Katsaris rekao: “Umjetnost nam pomaže da pronađemo smisao i mir u vremenima nesigurnosti”. Ovaj Festival je posvećen upravo toj ideji – pružanju inspiracije i podrške mladim talentima.

Osim nastupa Cypriena Katsarisa, koji je istakao da je muzika emotivno putovanje koje nas povezuje sa suštinom ljudske prirode, Festival uključuje i master klasove za studente, što je posebno istakao umjetnički direktor Festivala Pablo Galdo.

– Srećan sam što je Festival započeo koncertom Katsarisa, jednog od najvećih pijanista na svijetu. Takođe se nadamo da će naši master klasi pomoći studentima da usavrše svoje veštine – rekao je Galdo.

Direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, dr Jelena Jovanović Nikolić, osvrnula se na istorijski značaj muzike i njen uticaj na ljudsku dušu. Ona je istakla kako muzika i dalje predstavlja univerzalni jezik koji fascinira velikane kroz istoriju, od pitagorejaca do savremenih filozofa.

– Muzika je tema filozofskih razmatranja kroz vekove i važno je što ćemo kroz ovaj Festival pružiti priliku mladim pijanistima da uče od najeminentnijih izvođača – kazala je Jovanović Nikolić.

Francuska ambasada je takođe pružila podršku Festivalu, a otpravnik poslova Johan Unres pohvalio je organizaciju i naglasio značaj kulturne razmjene koju Festival omogućava.

– Velika nam je čast što možemo prisustvovati koncertu ovako istaknutog umjetnika kao što je Cyprien Katsaris. Ovaj Festival je odličan primjer kako muzika može povezati ljude i ojačati kulturne veze između nacija – izjavio je Unres.

Studentkinja specijalističkih studija iz Italije Vladana Perović, koja je trenutno zaposlena na Muzičkoj akademiji u Cetinju, izrazila je svoje uzbuđenje zbog mogućnosti da učestvuje u Festivalu.

– Rad sa profesorom Katsarisom je ogromna čast i prilika za učenje. Vjerujem da će ovo iskustvo obogatiti sve nas i omogućiti nam da razvijemo svoje vještine – rekla je Perović.

Crnogorski kompozitor Senad Gačević, koji je i član žirija, naglasio je važnost ovog Festivala za kulturnu scenu Crne Gore.

– Festival ima veliki potencijal ako nastavi sa entuzijazmom i kvalitetom. Važno je da različite škole i pristupi muzici budu predstavljeni, što će doprinijeti razvoju naše klavirske scene – kazao je Gačević.

Program otvaranja Festivala vodila je Jelena Božović, a sve prisutne je nadahnula poruka festivala da se kroz muziku istražuju i izražavaju najdublji ljudski osjećaji i misli. Publika u Crnoj Gori ima jedinstvenu priliku da uživa u ovim inspirativnim trenucima i postane dio ove predivne muzičke avanture koja će, nadamo se, postati tradicija.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku