Umjetnost između dva svijeta: Izložba Milene Pavlović Barili u Modernoj galeriji

post-img JU Muzeji i galerije Podgorice
autor-img 24KROZ7 16.09.2024. 11:04

Moderna galerija u Podgorici (JU Muzeji i galerije Podgorice) domaćin je izložbe pod nazivom “Tri grada, jedna umjetnica”, posvećene jednoj od najintrigantnijih figura srpske umjetnosti prve polovine XX vijeka – Mileni Pavlović Barili. Otvorenje izložbe zakazano je za utorak, 17. septembar 2024. godine, u 20 časova, a kustoskinje izložbe su Ljiljana Karadžić i Violeta Tomić.

Na izložbi će biti prikazana 43 djela, uključujući slike i ilustracije iz različitih faza stvaralaštva Milene Pavlović Barili. Ova izložba pruža jedinstvenu priliku da se zaviri u raznovrstan opus umjetnice čije je djelo oblikovano kroz različite kulturne uticaje i umetničke pravce.

Milena Pavlović Barili bila je izrazito darovita i samosvojna umjetnica, poznata po svojoj sposobnosti da se slobodno kreće između različitih kulturnih i umjetničkih okvira. Njen život, obilježen putovanjima i kulturnim preplitanjima, oblikovao je njen rad i omogućio joj da razvije jedinstven stil koji je teško svrstati u klasične umjetničke pravce. Sa svojim maštovitim i simboličkim istraživanjima, Milena je prešla granice tradicionalnog i otvorila vrata novim formama izraza.

Izložba “Tri grada, jedna umjetnica” predstavlja djelo koje je prožeto elementima različitih kultura i epoha, od srpske palanke do evropskih umjetničkih centara, pa sve do Amerike. Njen rad, koji često odražava bipolarne uticaje i eklekticizam postmoderne umjetnosti, i dalje ima značajnu aktuelnost i privlači pažnju savremenih posmatrača.

Izložba je realizovana u saradnji sa galerijom “Vitomir Srbljanović” iz Pljevalja, Fondacijom “Milenin dom”, Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori. Nakon Podgorice, izložba će se preseliti u Tivat.

Tokom trajanja izložbe, koja će biti otvorena do 10. oktobra, biće organizovana stručna vođenja za sve zainteresovane posjetioce.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku