Razgovor o džezu i muzičkom putovanju – Sanja Raičković za 24kroz7

post-img Sanja Raičković
autor-img Redakcija 24kroz7 05.05.2024. 08:00

Sanja Raičković, vokalna čarolija koja je oduševila generacije, nastavlja svoje putovanje kroz svijet zvuka i emocija. Rođena u srcu Podgorice-Titograda, Sanja je čuvar duha muzičke umjetnosti. Sa preko dvije decenije na sceni, otkrila nam je tajne svoje ljubavi prema muzici, a najviše džezu i operi.

U ekskluzivnom intervjuu za 24kroz7, Sanja Raičković dijeli svoje duboko promišljene perspektive o muzici kao izvoru sreće i dubokih emocija, putovanju kroz muzičke žanrove, iskustvu na Berkli muzičkoj klinici, ulozi kao muzičke urednice na Radiju Crne Gore, kao i izazovima i nadama za budućnost džez scene u Crnoj Gori.

Zaronimo dublje u ovaj svijet melodičnih čuda kroz razgovor sa Sanjom Raičković.

Šta je za Vas muzika?

Muzika je čudesna.

Teško je dočarati riječima. Najbolje sama sebe opisuje. Zahtjevna, vješta, kompleksna. Izvor sreće, ljepote, emocija, čistoće. Obuzima svaki dio duše i tijela. Neopipljiva, a sveprisutna. Duboka, moćna, nježna, utješna, savršena.

Volite operu. Zbog čega se za Vas izdvaja taj umjetnički izraz?

Opera je spoj muzike, pjevanja, scene, glume, plesa, drame… Uvijek sam voljela takav spoj. I mjuzikle. U operi se izdvajaju predivne arije, orkestarske dionice, životne scene, koje su pune osjećajnosti i umjetnosti. Više me privlačio džez, ali volim operu, klasičnu muziku i neke druge žanrove.

Pohađali ste Berkli muzičku kliniku 2017. u Peruđi. Šta Vam je donijelo to iskustvo?

Nastojala sam da odem. I pod stare dane :). Da vidim tu atmosferu i način rada. Ali, ipak je to kratko. U svakom slučaju, što se tiče muzike, lijepo iskustvo, radionice, nastupi, profesori. Upoznate i čujete talentovane muzičare iz raznih zemalja. Iako je sve nekako zbrzano. A, posebno je dobar “Umbria jazz festival”, koji se dešava isto kad i klinika. Bilo je odličnih koncerata. Peruđa je lijep i veseo grad tih dana.

Radili ste i kao muzička urednica i voditeljka u Radiju Crne Gore. Kako biste opisali taj period života?

Taj period mi je bio zabavan, konkretno angažman kao muzički urednik/saradnik/voditelj. Mislim da sam se fino snalazila. Trudila sam se da se emituje što kvalitetnija muzika. I uvijek mogu neke dobre emisije da se osmisle. Volim radio.

Nastupali ste na brojnim džez festivalima. Fali li sličnih kulturnih sadržaja Crnoj Gori i kako ih razvijati?

Vječito pitanje :). Postoji kod nas sada par dobrih festivala. Ali, džez baš teško nalazi put kroz Crnu Goru. I bavljenje džezom. Džez je umjetnost u pravom smislu te riječ, koja bi trebalo da je prisutnija i cjenjenija. I kod nas. Kultura, tradicija, mentalitet, publika, standard, sve to nosi svoju ulogu u razvijanju bilo čega, pa i džez. Ali, krećemo se, polako, naprijed.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku