X internacionalni sajam knjiga – Program “Filmovi i literatura” na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši

post-img Filmovi i literatura – Foto: Sekretarijat za kulturu Glavnog grada
autor-img 24KROZ7 27.09.2024. 09:58

U susret X Internacionalnom sajmu knjiga, Podgorica 2024. pod sloganom “Grad diše knjigama”, priprema se specijalan program na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši. Tokom dva dana, 30. septembra i 1. oktobra, posjetioci će imati priliku da uživaju u filmskim projekcijama koje spajaju književnost i sedmu umjetnost. Ova jedinstvena manifestacija nosi naziv „Filmovi i literatura“ i predstavlja priliku da se kroz filmsku adaptaciju popularnih književnih djela preispitaju i dožive važne ljudske priče.

„Leto kada sam naučila da letim”: Odrastanje, pomirenje i ljetnja avantura

Program otvara film „Leto kada sam naučila da letim“, koji će biti prikazan 30. septembra u 20 časova. Ova topla priča o odrastanju prati dvanaestogodišnju Sofiju, koja, protiv svoje volje, ljetovanje provodi sa bakom i baba-tetkom na Hvaru. Bez moderne tehnologije i društva, Sofijin svijet se naizgled urušava, ali ubrzo otkriva slojeve porodičnih tajni koje joj otvaraju oči za život. Film je rađen prema istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, a režiju potpisuje Radivoje Andrić. Kroz nenametljiv humor i emotivne trenutke, ova priča pokazuje kako neočekivana iskustva mogu donijeti najvrijednije lekcije. Uloge tumače Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić i Žarko Laušević, pružajući izvanredne performanse koje će publiku povesti na sentimentalno putovanje.

„Čuvari formule“: Istorijski triler o hrabrosti i etici

Druga projekcija, zakazana za 1. oktobar u 20 časova, donosi film „Čuvari formule“, režisera Dragana Bjelogrlića. Ovaj napeti triler bavi se stvarnim događajima iz istorije nuklearne nauke u bivšoj Jugoslaviji. Film prati grupu naučnika koji su, tokom tajnog projekta u Vinči, bili izloženi smrtonosnim nivoima radijacije, a njihova jedina nada je eksperimentalno liječenje u Parizu. Ovaj film, inspirisan romanom „Slučaj Vinča“ Gorana Milošinovića, postavlja teška etička pitanja o granicama nauke i humanosti, istovremeno oslikavajući ljudsku borbu za opstanak. Složena radnja, podržana izvanrednom glumačkom postavom, uključujući Mikija Manojlovića i Dragana Bjelogrlića, obećava publici filmski doživljaj pun napetosti i moralnih dilema.

Knjige i filmovi: Spoj umjetnosti i stvarnosti

Projekcije filmova u okviru ovog programa pružaju posjetiocima priliku da se prisjete važnosti književnosti u oblikovanju naših života. Kroz dvije različite priče – jednu o odrastanju, a drugu o borbi sa životnim granicama – posjetioci će biti uvučeni u svijet filmske interpretacije književnih klasika. Ovaj događaj nije samo prilika za uživanje u vrhunskim filmovima, već i podsjećanje na univerzalnu moć priče da povezuje i transformiše.

Podgorica, kroz ovaj program i nadolazeći sajam knjiga, potvrđuje svoj status kulturnog centra u kojem se književnost i film stapaju u jednu bogatu umjetničku cjelinu.

 

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku