X Internacionalni sajam knjiga: Program za 6. oktobar pun književnih poslastica

post-img Svetlana Koprivica i Miro Minić – Foto: Sekretarijat za kulturu Glavnog grada
autor-img 24KROZ7 06.10.2024. 11:13

Nedjelja, 6. oktobar, biće dan ispunjen bogatim književnim programom na X Internacionalnom sajmu knjiga, koji se održava u Galeriji Art i Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Program započinje u 12h prezentacijom manifestacije “Ratkovićeve večeri poezije”, gdje će se predstaviti i zbirka pjesama “Miris mog mjesta” autorice Marije Tereze Albano, a moderiraće je Kemal Musić. Ova dvojezična italijansko-crnogorska zbirka nudi jedinstvenu perspektivu i omogućava povezivanje kultura kroz poeziju.

U 16h, Nedžad Ibrahimović će predstaviti svoje djelo “Dnevnici lakih prostora”, uz učešće urednice Nađe Durković, čime će se pružiti uvid u njegov kreativni proces i književni izraz.

Nakon toga, u 17h, slijedi panel diskusija pod nazivom “Ima li slobode za žene?”, sa Rebeka Čilović, Nadom Dušanić i urednikom Srđanom Gagićem. Ova tema je posebno važna u savremenom društvu i donosi relevantne diskusije o pravima i položaju žena.

Od 18h, na programu je “Papirna pozornica – savremena evropska drama”, gdje će Dina Radoman i Dejan Matić predstaviti nove dramske tekstove i razgovarati o ulozi pozorišta u današnjem svijetu.

U 19h, posjetitelji će imati priliku da čuju Jasminu Ahmetagić koja će govoriti o svojoj knjizi o Dostojevskom, dok će moderatorka Tamara Krstić doprinijeti diskusiji o ovom značajnom autoru.

U isto vrijeme, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, Anđela Bulajić će predstaviti svoju knjigu “Posljedice gledanja u more”, pod moderacijom Irene Ivanović. Ovaj književni rad nudi duboke refleksije o životu i prirodi.

Veče će se završiti u 20h predstavljanjem Ursule Vigele iz Austrije, koja će govoriti o svom djelu “Arigato”. Moderator će biti Jelena Knežević.

Na kraju, u 21h, Aleksandar Šurbatović će predstaviti svoju zbirku “Balade o strašnom skladu”, uz učešće Tamare Krstić, Jasmina Ahmetagić i autora.

Za najmlađe posjetitelje, program počinje u 11h radionicom “Ja sam Akiko” koju vodi Stefan Mitić, dok će u 17h biti održana radionica “Čitanje medijske poruke – osnovne vještine medijske pismenosti”, koju vode Svetlana Koprivica i Miroslav Minić.

Očekuje se da će ovaj dan na X Internacionalnom sajmu knjiga pružiti inspiraciju i uživanje svim ljubiteljima književnosti, te podstaći kreativnost i razmišljanje o važnim društvenim temama.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku