Četiri efikasna načina da se riješite komaraca ovog ljeta

post-img Foto: Pexels
autor-img 24kroz7 09.07.2024. 09:00

Četiri efikasna načina da se riješite komaraca ovog ljeta. Insekti kao što su komarci mogu da ulete u kuće tokom letnjih meseci, a komarci su posebno uznemirujući jer dobijamo gadne ujede od njih. Ovi trikovi će sigurno pomoći

Komarci često ulaze u dom u potrazi za toplim, tamnim mejstom sa puno vlage, kao što su kuhinja, kupatilo ili vešeraj. Na sreću, postoji nekoliko načina da ih potpuno odvratite, bilo da ste u bašti ili kući. Mnogi od ovih trikova uključuju upotrebu uobičajenih predmeta za domaćinstvo, biljaka i hrane, i svi su odlična alternativa hemijskim sprejevima protiv insekata.

Biljke
Postoji nekoliko biljaka koje se mogu posaditi u zatvorenom i na otvorenom kako bi otjerale komarce. To uključuje biljke kao što su lavanda, hrizanteme, neven i limunska trava. Prema riječima stručnjaka, komarci “mrze” ove biljke zbog jakih mirisa koje će izbjegavati.

Možete ih posaditi i na balkon ili prozor, kako biste spriječili da ulete u prostoriju. Žalfija, ruzmarin i bosiljak su još neke opcije čiji mirisi smetaju komarcima.

Svijeće
– Poznato je da ulje citronele odbija bube, pa zapalite svijeće od citronele. Ne samo da će odbiti insekte, već i svijeće stvaraju prijatnu atmosferu i oslobađaju aromatičan miris – rekao je Kris Bonet, osnivač GardeningEkpress.co.uk. Štaviše, kao i biljke, mogu se koristiti i unutar i van kuće, ali češće u bašti tokom ljetnjih večeri.

Esencijalna ulja poput eukaliptusa, nane i čajevca imaju svojstva koja odbijaju komarce. Možete ih koristiti u difuzerima ili napraviti prirodni sprej za odbijanje komaraca.

Svedite mirise hrane na minimum
Trebalo bi da vodite računa da oni čiste sve ostatke hrane i prosutu hranu, kao i da redovno prazne kuhinjske kante. Komarce, kao i druge štetočine, privlači svaka hrana u kuhinji jer kažu da vole hranu bogatu kalijumom, kao i slane grickalice. Zato je važno držati prostor čistim i bez hrane koja bi mogla privući komarce.

Sve namjernice u kuhinji treba pokriti dok ne budu spremne za posluživanje ili ih pravilno ostaviti u frižideru.

 Upotreba hrane
– Određene namjernice zapravo mogu pomoći u odvraćanju insekata, pa ih slobodno ostavite kako biste spriječili insekte tako što će ispuštati karakterističan miris koji insekti mrze – kaže stručnjak za baštovanstvo.

U takve namirnice spadaju bijeli luk, luk, limun i grejpfrut, koje možete staviti na tanjire i raširiti svuda kako biste zaustavili komarce.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku