Kako gajiti ruže u saksiji: Savjeti zlata vrijedni

post-img Foto: Garden home
24kroz7 10.05.2024. 21:41

Uzgajanje ruža u saksijama nije samo hobi, već i način da unesete ljepotu prirode u vaš dom ili terasu. Kako gajiti ruže u saksiji pročitajte u tekstu.

Ako ste ograničeni prostorom, dobra vijest je da je uzgajanje ruža u saksijama odličan izbor. Ipak, nijesu sve vrste ruža idealne za uzgoj u saksijama, ali uprkos ograničenom izboru, i dalje postoji dobar izbor pogodnih ruža za ukras ovog tipa.

Koje su prednosti ruža u saksiji?

Postoje prednosti uzgoja ruža u saksijama, na primjer, to vam može pružiti potpunu kontrolu nad rastućim medijumom i nivoima vlage, i omogućava vam da postavite saksije na najsunčanije djelove dvorišta. Ako imate malo ili nimalo zemlje u svom dvorištu, ili ako je zemljište koje imate loše, tada uzgoj ruža u saksijama vam pruža priliku da uživate u ovim prelijepim cvjetovima. Čak i ako nemate dvorište, možete uzgajati ruže u saksijama, jer postoje vrste koje mogu da rastu na balkonima.

Kako posaditi ruže u saksiju

Ruže zaista zahtijevaju veliku saksiju da bi uspijevale. To su grmovi koji izbacuju dugačke korijene, obično da bi tražili duboku zemlju za vodu i hranljive materije, što znači da je potrebna velika saksija da bi ih dobro smjestili.

Izaberite saksiju duboku oko 30-45 cm i minimalno 40 cm široku. Kada birate saksiju za ruže, što je viša, to će ružama više prijati.

Napunite odabranu saksiju dobro dreniranom i bogatom zemljom. Nikada ne koristite zemlju iz drugih saksija i ne koristite baštensku zemlju za punjenje saksija, jer često zadržava previše vode i izlaže biljke riziku od zadržavanja vode. Uvijek se uvjerite da saksija ima drenažne rupe na dnu kako bi višak vlage mogao da iscuri.

Ruže obično dolaze golog korjena ili u saksijama iz rasadnika. Za oba načina, prvo napunite polovinu saksije kompostom i lagano ga pritisnite kako biste uklonili vazdušne džepove. Postavite gole korijene ruže preko gomile u sredini, ili izvadite ružu iz saksije i postavite je na zemlju.

Napunite kompost oko ruže i čvrsto pritisnite zemlju oko nje. Vodite računa o visini na kojoj ruža sjedi u saksiji. Unija ruže, gde je ruža kalemljena na podlogu trebalo bi da bude postavljena malo iznad nivoa zemlje i 5 cm ispod ruba saksije.

Uz malo pažnje i ljubavi, vaše ruže  uzgajane u saksijama mogu procvjetati u prelijepe cvjetove koji će oplemeniti svaki prostor vašeg doma ili terase. Slijedite ove savjete i uživajte u ljepoti prirode u svom okruženju.

Evo koraka koje možete preduzeti kako biste osigurali da vaše saksijama uzgajane ruže procvjetaju punim sjajem.

Odaberite prave vrste ruža
Prilikom odabira ruža za saksije, izaberite patuljaste ili minijaturne sorte koje su pogodne za ovakav način uzgoja. Ove kompaktne sorte često imaju bogate cvjetove i dobro se prilagođavaju ograničenom prostoru saksije.

Pripremite kvalitetno zemljište
Kvalitetno zemljište je osnova zdravog rasta ruža. Napunite saksije smjesom bogatom hranjivim materijama, poput komposta ili specijalnog zemljišta za ruže.

Redovno đubrite
Ruže u saksijama zahtijevaju redovno đubrenje kako bi održale svoj zdrav rast i obilan cvijet. Koristite đubrivo koje je posebno pravljeno za ruže i pratite uputstva za primjenu.

Pravilno zalivajte
Održavanje odgovarajuće vlažnosti zemljišta ključno je za uspješan uzgoj ruža u saksijama. Zalijevajte ih kada je zemlja suva na dodir, ali izbjegavajte prekomjerno zalivanje koje može dovesti do truljenja korijena.

Uklanjajte uvenule cvjetove i orezujte
Redovno uklanjajte uvenule cvjetove i osigurajte da ruže imaju dovoljno prostora za rast. Takođe, povremeno orezivanje će podstaći rast novih izdanaka i očuvati kompaktnu formu biljke.

Zaštitite od ekstremnih uslova
U hladnijim regionima ili tokom zime, razmislite o premještanju saksija u zaštićeno okruženje kako biste sačuvali biljke od štetnih uticaja mraza i hladnoće.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku