Kako početi sa treniranjem?

post-img Foto: Tough Mudder
A.R. 14.04.2024. 16:15

Lakše je pritisnuti “snooze” na alarmu nego poći na trening. Čak i kada to želimo, redovan trening posle dugog perioda neaktivnosti izgleda kao jedan nepremostiv izazov, a kako početi sa treniranjem – misterija bez odgovora.

Ipak, postaje sve bitnije da fizičku aktivnost uvrstimo u našu svakodnevnicu upravo zato što živimo u vremenu kada većinu dana provodimo u sjedećem položaju. Ako želiš više energije, bolju kondiciju i svježiji izgled, vrijedi da počneš sa redovnim treniranjem.

Ukoliko želiš da započneš sa redovnim treniranjem nakon nekoliko mjeseci (ili čak godina) neredovne fizičke aktivnosti, najbolje je da razgovaraš i da se posavjetuješ sa stručnjakom iz oblasti fitnesa.

Ono što možemo da ti kažemo jeste da počneš polako i slušaš svoje tijelo. Ako osjetiš da je vježba previše teška, nemoj da rizikuješ povredu zarad izvođenja cjelokupnog treninga. Ako učestvuješ u grupnom treningu, savršeno je u redu ako ne uspiješ da uradiš sve vježbe ili ako ne možeš da ispratiš tempo treninga. Važnije je da se posvetiš redovnom treniranju, nego da forsiraš svoje tijelo i tako rizikuješ povredu.

Pored ovog, osnovnog predloga, na pitanje kako početi sa treniranjem možemo odgovoriti sa nekoliko dodatnih uputa i preporuka za započinjanje treninga:

Postavi jasan cilj

Treningom se možeš baviti samo zarad fizičke aktivnosti. U ovom slučaju dovoljno je nekoliko treninga nedjeljno, kao i dodavanje fizičke aktivnosti van treninga (na primjer, prošetaj umjesto da voziš). Ipak, ako je tvoj fitnes cilj poboljšanje nekog aspekta tijela, muskulature ili života, vrijedi imati jasno određen cilj prema kojem ćeš se kretati.

Tvoj fitnes cilj treba da bude jasno definisan i mjerljiv. Na primjer, ako je tvoj cilj povećanje mišićne mase, ovo možeš izmjeriti krojačkim metrom kao i tvojom fizičkom sposobnošću – ako nakon nekoliko nedjelja uspiješ da uradiš desetak zgibova znači da je tvoj cilj dijelom ostvaren!

Postavi jedan veliki, glavni cilj. Zatim, postavi sebi mjesečne ciljeve, a potom i nedjeljne ciljeve. Ukoliko se posvetiš treningu, svake nedjelje ćeš moći da kažeš da je do tvog krajnjeg cilja ostalo sve manje.

Daj sebi dovoljno vremena

Kao i sa svakom avanturom i fitnes put umije da bude trnovit. Sigurno je da ćeš naići na prepreke, da će u nekom trenutku ponestati motivacije i prilično je vjerovatno da ćeš se osjećati neuspješno kada rezultati nisu dovoljno brzi za tebe.

Svaka promjena – razvoj muskulature, povećanje kondicije – zahtijeva vrijeme i strpljenje. Nećeš stići do svog velikog, glavnog cilja za nedjelju ili mjesec dana. Ono što je najbitnije je da to ne zaboraviš, i da se sjetiš da početi sa treningom nije cilj za sebe nego samo prvi korak.

Daj sebi vremena – dovoljno vremena da tvoje tijelo prođe kroz promjenu koju želiš, kao i dovoljno dodatnog vremena za bilo koju nepredvidivu prepreku.

Uloži u kvalitetnu opremu

Kvalitetna oprema znači odeća za trening koja je funkcionalna, u kojoj se osećaš udobno i koja te neće izdati u sred čučnja. Ako se još osećaš kao superheroj u njoj, to je pravi pogodak!

Osim ovih prilično očiglednih razloga za kvalitetnu opremu, moraš obratiti pažnju da tvoja oprema odgovara treningu kako ne bi došlo do bola i povreda.

Pronađi trening koji odgovara baš tebi

Preporuka jednog magičnog fitnes puta ili tvrdnja da postoji jedan način treninga koji svima odgovara je česta pojava. Isto toliko je često da se taj trening tebi ne uopšte ne sviđa i da te sve to dodatno demotiviše.

Prava tajna je da je najbolji trening onaj u kojem uživaš

Ne moraš se obavezivati na jedan tip treninga. Najbolje bi bilo da isprobaš nekoliko različitih vrsta i otkriješ koji ti ujedno najbolje leži i daje željene rezultate. Možda ti se grupni treninzi ne sviđaju, ali ti individualni rad sa trenerom bude zanimljiv. Možda ne voliš trening snage, ali ti bude interesantan Krosfit. Čim nađeš savršen spoj, trening će postati zabava!

Posle svih ovih priprema, vrijeme je da se upustiš u drugačiji fitnes – nađi trening koji će ti svaki dan staviti osmijeh na lice! Za kraj, zapamti da uvijek slušaš svoje tijelo i da se zabaviš u svojoj fitnes avanturi!

FITHUB

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku