Preporuke: Kako što lakše podnijeti vrućine iznad 35 stepeni

post-img Foto: Shutterstock
autor-img 24kroz7 21.06.2024. 11:35

Visoke temperature vazduha danas i tokom vikenda mogu uticati na većinu populacije, zbog čega se svim građanima preporučuje da što je manje moguće vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

Da biste lakše podnijeli velike vrućine, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

  1. Hidrirajte se redovno: Važno je da pijete dovoljno vode tokom dana kako biste ostali hidrirani. Izbjegavajte alkohol i kofein, jer oni mogu uzrokovati dehidraciju.
  2. Nosite lagodnu i prozračnu odjeću: Birajte svjetlije boje i odjeću od prirodnih materijala kao što je pamuk, jer će vam pomoći da lakše dišete i da se tijelo može hladiti.
  3. Izbjegavajte fizičku aktivnost u najtoplijem dijelu dana: Ako je moguće, izbjegavajte naporne aktivnosti tokom vrućina i birajte rane jutarnje ili kasne večernje sate za vježbanje.
  4. Koristite klima uređaje ili ventilatore: Ako imate pristup klima uređaju ili ventilatoru, koristite ih da ohladite prostoriju u kojoj boravite.
  5. Tražite hladovinu: Kada ste napolju, potražite hladovinu kako biste se zaštitili od direktnog sunca i visokih temperatura.
  6. Koristite zaštitnu opremu: Nosite šešir, naočare za sunce i koristite kremu za sunčanje kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka.
  7. Osvježite se voćem i povrćem: Voće i povrće koje sadrži visok sadržaj vode, poput lubenice, krastavca i paradajza, mogu vam pomoći da se hidrirate i osvježite.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku