Prozori iz kojih teče vino, turistička atrakcija koju morate posjetiti

post-img Buchette del vino – Adriana and Jonathan
Marie Claire 06.05.2024. 10:00

Turistička destinacija iz najljepših hedonističkih snova je, sasvim sigurno, Italija. Pored bogate istorije, jedinstvene i autentične hrane, tu je i najbolje vino.

Za sve one kojima dobra čaša vina predstavlja najveći užitak Firenca je pravi izbor, jer ima posebnu atrakciju koja se ne može naći nigdje drugo na svijetu.

U pitanju su prozori iz kojih teče vino.

Vinski prozori Firenca, Foto: Instagram
Vinski prozori Firenca, Foto: Instagram

Vinski prozori nalaze se na fasadama starih kuća, a Italijani te čuvene, male otvore zovu “buchette del vino” ili prozori iz kojih teče vino.

Ova tradicija nastala je u 17. vijeku tokom epidemije kuge u ovom toskanskom gradu, kako bi se održala neophodna udaljenost i spriječilo širenje zaraze.

Vinski prozori stari 400 godina, visine 30 centimetara i širine 20 centimetara, su tokom pandemije korona virusa bili otvoreni i čak njih 150 je ponovo u upotrebi, piše “The Independent”.

Vinski prozori su toliko mali da jedva propuštaju flašu, pa su idealni za ubacivanje čaše koju neko iz vinoteke podiže i sipa vino koje se pokupi spolja.

Ove prozore možete lako prepoznati, jer često imaju gornji luk u obliku kapljice, a kada su zatvoreni, imaju mala drvena vrata.

Najviše vinskih izloga u Firenci nalazi se u okrugu Santo Spirito, pa ako se nađete na tom mjestu, obavezno probajte vino koje se služi kroz ove male prozore.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku