Šta je „negativni prostor“ i kako ga napraviti, imaju ga najljepši stanovi i kuće

post-img Foto: Anna Maloverjan/Panthermedia/Profimedia
24kroz7 04.05.2024. 15:30

Šta je zapravo negativni prostor, kako se postiže, zašto je važan i koja je njegova uloga u uređenju enterijera?

Rupa u krofni, interval između munje i groma, elokventna pauza u razgovoru — odsustvo nečega može zapravo upotpuniti utisak. Upravo tu spada i koncept negativnog prostora koji prožima sve aspekte dizajna, bilo u umjetnosti, arhitekturi ili enterijeru.

Većina ljudi se fokusira na to kako da popune prostor, što je i logično, posebno kada uređujete prazan stan ili kuću u koju ste se upravo uselili ili ste je renovirali.

Namještaj i stolarija kada dođu na svoje mjesto, fokus se skreće na rupe praznog prostora i glavni cilj postaje kako da ih popunimo.

Međutim, tada nastaje jedna od najčešćih grešaka u dizajnu. Često mislimo da nam je potrebno veličanstveno umjetničko djelo ili preveliko ogledalo da bismo upotpunili prostor i stvorili bolji efekat, ali prazan, odnosno negativan prostor je jednako upečatljiv, ako ne i više.

Foto: Vicki Couchman/News Licensing/Profimedia
Foto: Vicki Couchman/News Licensing/Profimedia

Balans je ključ svake uspješne kompozicije, pa čak i u dizajnu enterijera. Radi se o dijalogu između pozitivnog prostora (onog koji zauzima namještaj i dekor) i negativnog prostora (praznog prostora, zidova i podova) koji suptilno diktiraju kako se krećemo i kako se osjećamo u prostoru. Previše jednog ili drugog će preplaviti našu percepciju o onom što nas okružuje, ili je neće u potpunosti stimulisati.

Tada upravo stupa na scenu negativni prostor, koji studio za dizajn enterijera “Architaur” ovako objašnjava.

Šta je to negativni prostor i zašto ti treba?

Negativni prostor u dizajnu enterijera se često naziva i praznim prostorom ili prostorom između objekata. To je prostor koji okružuje i definiše pozitivne elemente u prostoru, kao što su namještaj, umjetnička djela ili dekorativni elementi.

Zašto koristiti negativan prostor?

Pravilna upotreba negativnog prostora doprinosi ukupnom doživljaju prostora, čineći ga prijatnim, prozračnim i estetski zadovoljavajućim. Nemojte se plašiti praznog prostora, tu je sa razlogom.

Kako implementirati negativan prostor?

Minimalizam – Osnovna ideja minimalizma podstiče na umjerenost u namještaju i dekoraciji, dajući negativnom prostoru priliku da diše.

Zidovi i otvori – Korišćenje prozora, vrata i drugih otvora pomaže u prirodnom unošenju negativnog prostora.

Prostor oko nameštaja – Postavite nameštaj sa dovoljno razmaka između, omogućavajući negativnom prostoru da se pojavi.

Neutralne boje – Upotreba neutralnih boja, posebno na zidovima, naglašava prostor između objekata.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku