24kroz7 saznaje: Vlada riješila da rasformira “Inspekciju”, prijeti kolaps informacionog sistema, neizvjesna sudbina 321 zaposlenog

post-img Foto: Uprava za inspekcijske poslove
A.R. 16.04.2024. 16:08

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem, u narednim danima će po hitnom postupku predati u skupštinsku proceduru izmjene i dopune zakona kojim su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru, čime će biti rasformirana Uprava za inspekcijske poslove (UIP), a inspektori vraćeni u nadležnost resornih ministarstava, saznaje nezvanično portal 24kroz7.

Vlada je na sjednici održanoj 17. januara 2024. godine usvojila Informaciju o stanju u oblasti vršenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori u kojoj se kao osnovni argument da se Uprava za inspekcijske poslove rasformira navodi niz inicijativa koje su nastale protekle tri godine s ciljem izuzimanja inspekcija iz te institucije i povratak u nadležnost resornih ministarstava.

Na ovu odluku Vlade reagovala je aktuelna direktorica UIP Ana Vujošević koja je kazala da se radi o jednom jako složenom organu u čijem sastavu je 26 inspekcija iz 26 različitih upravnih oblasti, koje bi trebalo da se rasporede u 11 resornih ministarstava, gdje bi im resorni ministar bio šef. Tim modelom bi prvostepeni organ bio u sklopu drugostepenog, pa bi se prešlo na model „kadija te tuži, kadija ti sudi“ – tvrdi Vujošević, koja smatra da bi došlo do „kolapsa informacionog sistema“.

Vujoševićeva je na ranije održanoj pres konferenciji kazala da je ovo veoma važna tema za Upravu za inspekcijske poslove pošto se radi o sudbini 321 zaposlenog, koja je u ovom trenutku vrlo neizvjesna.

– Moja današnja moralna obaveza je da skrenem pažnju na ovaj problem zbog svih zaposlenih koji se nalaze u Upravi koji su raspoređeni u Podgorici i još 16 crnogorskih opština, a koji su vrlo zabrinuti za svoju sudbinu, jer ne znaju šta slijedi i šta će se desiti u daljem toku – kazala je direktorica UIP.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku