Adela Barba: Perast i Risan – dragulji Boke zapostavljeni od lokalnih vlasti

post-img Adela Barba
autor-img 24KROZ7 16.09.2024. 09:29

Adela Barba, kandidatkinja za odbornicu liste “Čuvari grada” na predstojećim lokalnim izborima, pozvala je na hitno ulaganje u infrastrukturu i kulturnu baštinu dva značajna grada opštine Kotor – Perasta i Risna. U svom saopštenju naglašava da ovi gradovi, uprkos svojoj slavnoj istoriji i neprocjenjivom kulturnom značaju, godinama trpe nedostatak pažnje od strane lokalnih vlasti.

– Perast i Risan su gradovi na koje smo ponosni, ali je neprihvatljivo da se u njih godinama ne ulaže dovoljno sredstava iz kapitalnog budžeta. Kanalizacioni sistem, koji je ključni faktor za dugoročnu održivost ovih gradova, još uvijek nije riješen. To je naš prioritet i dio je Plana za grad koji smo usvojili u našoj listi – rekla je Barba.

Ona je podsjetila da Perast, grad sa bogatom prošlošću i izuzetnim kulturnim nasljeđem, nosi ime po ilirskom plemenu Pirustima. Tokom vijekova, ovaj grad je bio centar pomorskog i ratničkog duha, a danas, unatoč turističkoj atraktivnosti, suočava se sa problemima poput depopulacije i degradacije infrastrukture.

– Perast, grad sa nekadašnjim bogatim urbanim i arhitektonskim stilom, danas ima tek stotinjak stanovnika. Mnogo kuća i palača pretvoreno je u hotele i restorane, a sam grad, bez osnovne infrastrukture poput kanalizacionog sistema, ne može dugoročno napredovati – dodala je Barba.

Takođe, ukazuje i na bogatu istoriju Risna, grada koji datira još iz II vijeka p.n.e.

– Risan je bio centar trgovine i zanatstva Ilira, a do danas su očuvane mnoge značajne kulturne znamenitosti. Međutim, ovaj grad takođe pati od neadekvatnog ulaganja i zapostavljenih projekata – kazala je.

Barba je naglasila da je cilj liste “Čuvari grada” da i Perast i Risan postanu “gradovi sa pet zvjezdica”, mjesta koja će privlačiti elitni turizam, a ne masovni i jeftini, kakav se u posljednje vrijeme forsira.

– Revitalizacija palata, tvrđava i kulturnih zdanja, kao što su palata Viskovića, tvrđava Sv. Križa iznad Perasta, te revitalizacija starog Ilirskog dvorca na brdu Gradina iznad Risna, prioriteti su našeg plana. Takođe, planiramo obnovu Doma kulture u Risnu i izgradnju marine koja će oživjeti lokalnu ekonomiju – najavila je.

Barba je zaključila da bez adekvatnog ulaganja i planiranja, ova dva grada neće moći zadržati svoj kulturni i istorijski značaj, niti će biti u mogućnosti da razvijaju turizam na održiv način.

– Naš krajnji cilj je da Perast i Risan postanu simboli kulturnog turizma, destinacije sa pet zvjezdica koje će ponosno nositi naslijeđe Boke kotorske – poručila je.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku