Adžić: Dolaskom Spajića nastavljen rat klanova, kriminalci i njihovi saučesnici iz bivšeg režima izlaze na slobodu

post-img Filip Adžić – Foto: Građanski pokret URA
Izvor: Dan 20.09.2024. 09:13

Filip Adžić, potpredsjednik Građanskog pokreta URA, u nedavnom intervjuu za list Dan oštro je kritikovao aktuelnu vladu Milojka Spajića, optužujući je za neozbiljan pristup vođenju države, zanemarivanje nacionalnih interesa i nedostatak odgovornosti. Prema Adžiću, dolazak Spajićeve vlade označio je nastavak sukoba kriminalnih klanova, dok su istovremeno pojedinci povezani s kriminalnim strukturama počeli da izlaze na slobodu.

Adžić je podsjetio da, iako vlada Milojka Spajića često sama sebe hvali u kontekstu napretka na evropskom putu, stvarnost je daleko od toga.

– Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, koji čine okosnicu vlasti, zabranjen im je ulazak u Evropsku uniju zbog politika koje sprovode, a koje su u suprotnosti sa evropskim vrijednostima – naglasio je Adžić.

Najveća vlada ikada – simbol političke neozbiljnosti

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, Adžić je naglasio da je odluka Građanskog pokreta URA da ne učestvuje u 44. Vladi bila ispravna. On je istakao da Spajićev kabinet, koji je najveći u istoriji Crne Gore, služi isključivo za zadovoljavanje političkih interesa.

– Milioni eura građana troše se na izmišljena ministarstva, nepotrebne državne sekretare, savjetnike, vozače, automobile i brojne kabinete. Ova Vlada je formirana kako bi Spajić stvorio privid stabilnosti, dok u stvarnosti prevara građana dolazi na vidjelo – kazao je Adžić, ukazujući na neuspjeh vladajuće većine u donošenju ključnih zakona, poput Zakona o državnoj imovini i Zakona o razvojnoj banci.

Adžić je dodao da Spajić, nakon poraza na lokalnim izborima u Budvi i Andrijevici, sada radi isključivo u interesu političkih lidera poput Mandića i Kneževića, zanemarujući nacionalne interese Crne Gore.

– Zbog toga su građani ti koji ispaštaju – rekao je on.

Evropski put kao tačka spajanja – ali ne za sve

Evropski put Crne Gore je, prema Adžiću, nešto što ujedinjuje gotovo sve političke aktere i građane, ali istovremeno ukazuje da postoje ozbiljne prepreke na tom putu.

– Iako sve partije formalno zagovaraju evropski put, stvarnost je drugačija. Međunarodne adrese brzo su prepoznale da ključni lideri ove vlade nisu u skladu s evropskim vrijednostima, zbog čega su im uvedene sankcije, dok su sredstva od 51 milion eura suspendovana – objasnio je on.

Adžić je dodao da trenutna vlada svojim odlukama dovodi u pitanje dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji, što se najbolje ogleda u odlaganju posjeta najviših zvaničnika EU.

Borba protiv kriminala: Lošiji rezultati nego u vrijeme Abazovića

Govoreći o stanju u borbi protiv organizovanog kriminala, Adžić je izrazio nezadovoljstvo postignutim rezultatima. Dok je vlada Dritana Abazovića, prema njegovim riječima, uspjela da zaustavi rat klanova i održi dvogodišnji period bez likvidacija, Spajićeva vlada nije nastavila tim putem.

– Vidimo nastavak surovih obračuna na ulicama, dok su kriminalci povezani s bivšim režimom pušteni na slobodu. Donošenje nezakonitih odluka, poništavanje tih odluka od strane Upravnog suda i napadi na najistaknutije borce protiv kriminala u Specijalnom državnom tužilaštvu i Specijalnom policijskom odjeljenju, doveli su do ozbiljne destabilizacije – zaključio je Adžić.

Podgorica: Rakčević kao favorit na izborima

Adžić je također govorio o nadolazećim lokalnim izborima u Podgorici, ističući da je kampanja Građanskog pokreta URA premašila sva očekivanja. On vjeruje da će Luka Rakčević, kandidat URA-e za gradonačelnika, odnijeti pobjedu.

– Rakčević ima najkonkretnije projekte i jasnu viziju razvoja grada, što su građani Podgorice prepoznali. Naš cilj je formirati vlast s onima koji su spremni podržati naš program bolje Podgorice, koji podrazumijeva otklon od kriminala, partijskih zloupotreba i nefunkcionalne uprave – rekao je Adžić.

Na kraju, Adžić je naglasio da je URA spremna da sarađuje sa svim političkim akterima koji su posvećeni napretku i dobrobiti građana Podgorice, dok će se suprotstaviti svakom obliku populizma i korupcije.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku