Bošnjačka stranka predala Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima: Poziv na istinsko suočavanje sa prošlošću

post-img foto: Bošnjačka stranka
autor-img 24KROZ7 13.09.2024. 11:44

Klub poslanika Bošnjačke stranke danas je predložio Rezoluciju o genocidu u Šahovićima, koja je sada u skupštinskoj proceduri. Ovaj predlog, koji je potpisalo svih šest poslanika BS, iniciran je od strane Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima. Odbor predvode reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić (predsjednik) i akademik Šerbo Rastoder (potpredsjednik).

Bošnjačka stranka ističe da je istinsko suočavanje s prošlošću nemoguće bez jasne osude svih zločina koji su se dogodili.

– Pokolj u Šahovićima, koji se desio u mirnodopskom periodu, predstavlja duboku ranu za svaki Bošnjaka, koja je i dalje bolna i danas, 100 godina kasnije – navodi se u saopštenju stranke. Stranka naglašava da je neophodno da društvo jasno osudi ovaj zločin, da mu se dodijeli odgovarajuće mjesto u kolektivnom pamćenju, kao i da se odaje poštovanje žrtvama i njihovim porodicama.

Bošnjačka stranka očekuje da će i kolege iz drugih političkih partija odgovorno pristupiti ovom pitanju i podržati Rezoluciju.

– Ove godine obilježavamo stogodišnjicu genocida i vjerujemo da je krajnje vrijeme da, na temelju nespornih istorijskih činjenica, institucionalno osudimo pokolj u Šahovićima. Kao legitimni predstavnik bošnjačkog naroda, nastojimo da Rezolucija dobije potrebnu većinu, jer smatramo da istinsko suočavanje s prošlošću zahtijeva jasnu osudu i adekvatno mjesto zločinima poput onog u Šahovićima u udžbenicima istorije – zaključuje se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku